I april tillträdde Leif Nilsson tjänsten som institutionschef för SiS ungdomshem Lövsta, där det stundtals under åren varit mycket turbulent och stökigt. När SN talade med honom i juni menade Leif Nilson att förändringens vindar skulle svepa in över det turbulenta ungdomshemmet, där ungdomsbrottslingar vårdas.
Men enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och personal SN haft timslånga samtal med är det fortsatt turbulent, rörigt och stökigt på ungdomshemmet.
"Utifrån den omfattande granskning som ni, IVO, har gjort vill man gärna tro att ni fått bukt med den problematik och missförhållanden som tidigare fanns. Så är det inte fullt ut. Vore bra om ni gjorde ett oanmält besök snarast", står det i en anmälan till IVO.
Enligt anmälaren går det att på ena handens fingrar räkna hur många i personalstyrkan som har formell behörighet att utföra det arbete som ska utföras. Behörig personal säger upp sig eller sjukskrivs då det saknas ledning, direktiv och struktur. Sjukskrivningarna ska i månadsskiftet juli/augusti ha legat på 30-35 procent. Behandlingsassistenter kan gå på jobbpassen klockan 21 och sedan arbeta 36 timmar i sträck, med totalt fyra timmars vila. På vissa avdelningar blir assistenter – utan rätt behörighet – upplyfta till tillförordnade avdelningsföreståndare då det saknas personal. "Det är en säkerhetsrisk, samt ett missförhållande i form av personalbrist. Vi arbetar med högriskungdomar och verksamheten kräver alert och utvilad personal."
Enligt en annan Lövstaanställd SN talat med stämmer anmälan väl överens med verkligheten.
– Det finns ingen styrning, med lagar och regler. Allt handlar om kaoset i ledningen och det går ut över ungdomarna som bor där. Ingen leder arbetet på avdelningarna och det blir en förvarning. Dessutom blir det aggressivt och slagsmål, berättar den anställde som vill vara anonym.
För några veckor sedan ryckte polisen ut till avdelning Linden två gånger samma kväll. Det var slagsmål och en person klättrade upp på taket.
– De slog och bet personalen. Det är hemskt att dem blir så utsatta. Vissa avdelningar har varit helt sönderslagna, exempelvis Tallhöjden. Men det är nästan samma helvete på alla avdelningar, säger den anställde som jobbat flera år på Lövsta.