Skolan Jag citerar en av mina favoritböcker i min lärargärning ”Det flerstämmiga klassrummet” av Olga Dysthe. På Nyköpings Högstadium använder jag det flerstämmiga klassrummet för reflektion och analys i det dagliga värdegrundsarbetet. Det är när vi träffas tillsammans utifrån olika bakgrund, etnicitet, kön och tillhörighet som vi utvecklas tillsammans i det dagliga samtalet.
I samtalet med våra medmänniskor lär vi av varandra för framtiden och våra tankar utvecklas ständigt. Det är i mötet med någon annan med en annan åsikt och tanke som dina egna tankar blir synliga och du kan få ett större perspektiv på dig själv och din plats i världen. När jag som lärare ser hur mina elever utvecklas i samtalet som befriar och ger kunskap blir jag lycklig och får hopp om framtiden.
För att dessa samtal ska bli möjliga är det så viktigt att vi vågar och kan mötas över gränserna i grupper där mångfald är en självklarhet. I grupper där olikhet berikar, i grupper där olika åsikter och tankar föds som gör att vi ständigt utvecklas som människor. Det är fantastiskt då en elev går hem och funderar och kommer tillbaka nästa dag och har fått en ny insikt eller då jag i samtalet ser hur någonting förändras. Det är samma fenomen då jag utbildar eller diskuterar med våra studiehandledare och lärarassistenter på Nyköpings Högstadium. När vi gemensamt diskuterar en fråga om t ex vår demokrati, och får möjlighet att mötas i samtalet händer någonting. Vi växer som människor och kan sätta ord på våra egna tankar tillsammans med andra och då blir våra egna tankar synliga. I våra styrdokument för skolan, LGR.11 är vårt värdegrundsarbete mycket framträdande och tydligt och vi ska gemensamt fostra våra elever till demokratiska medborgare. Detta uppdrag behöver ständigt belysas och diskuteras. Vi behöver titta på uppdraget utifrån oss själva och ha möjlighet att mötas i det ”flerstämmiga klassrummet” där mångfald berikar och finns.
Har vi dessa mötesplatser i våra skolor i samklang med styrdokumenten?
Annelie Danling Brash förstelärare ochsamordnare för nyanlända och lärande på Nyköpings Högstadium