Elever ser förbättring men beskriver machokultur

Deras sista år på Öknaskolan har startat bättre än tidigare år, berättar Mathilda Adolfsson, elevrådsordförande på Öknaskolan och Emma Gustafsson som sitter i skyddsrådet. Men båda beskriver samtidigt en utbredd machokultur.

Matilda Adolfsson, elevrådsordförande på Öknaskolan och Emma Gustafsson som sitter i skyddsrådet går båda i trean på Öknaskolan med inriktning på häst . De upplever att stämningen har blivit bättre efter sommarlovet men berättar samtidigt att det finns en machokultur bland killarna och att tjejer ofta ses som sexobjekt.

Matilda Adolfsson, elevrådsordförande på Öknaskolan och Emma Gustafsson som sitter i skyddsrådet går båda i trean på Öknaskolan med inriktning på häst . De upplever att stämningen har blivit bättre efter sommarlovet men berättar samtidigt att det finns en machokultur bland killarna och att tjejer ofta ses som sexobjekt.

Foto:

Övrigt2017-11-03 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I våras kom en anmälan in till Skolinspektionen. En elev beskrev dagliga grova sexuella trakasserier och en rasistisk jargong på skolan. Eleven beskrev allt ifrån att en "kille lägger sin pung i tjejs nacke samt ber henne ta honom på kuken" till att en kille på rasten ska ha "tagit tjej på brösten två gånger". Anmälan är dessutom fylld med beskrivningar på grova sexistiska kommentarer så som att en kille säger "att han vill knulla" en viss tjej på skolan som merit.

Läs mer:Fler elever bekräftar kränkningar på Ökna

Efter utredning från Skolinspektionen lyftes internatet som en extra utsatt plats.

Matilda Adolfsson och Emma Gustafsson har båda bott på det internatet, men bor numera i lägenhet. De har inte själva upplevt eller sett någon bli utsatt för fysiska sexuella trakasserier men båda bekräftar de sexistiska kommentarerna. Inte bara på internatet utan även på raster och delvis på lektioner.

– Det pratas en hel del sex på skolan, säger Mathilda Adolfsson.

Något som hon tror är vanligt på alla skolor men de hör sällan konstruktiva samtal. Utan det handlar ofta om destruktiva objektifierande kommentarer från killar.

– Det är vanligt att killar ser tjejer som sexobjekt, säger hon och tar exempel på kommentarer hon själv hört som tangerar anmälan från i våras. Emma Gustafsson håller med och fyller i.

– Det finns en utbredd machokultur, säger hon.

De beskriver att det är så vanligt att de knappt reflekterar över det.

– Nej, man blir van, säger båda.

De tycker att kulturen har blivit bättre i år men lyfter inte skolans arbete i första hand utan snarare killarnas mognadsgrad.

– Det var betydligt värre i ettan och tvåan. Det känns som om killarna i trean har mognat, säger Mathilda och Emma håller med.

De tycker att värdegrunden har hamnat tydligare på agendan. Framför allt att det pratas mer om hur elever är mot varandra på lektioner.

– Jag tror att det har påverkat, säger Emma.

Även om de numera har liten insyn i internatet så tror båda att personaltätheten där är viktig och något skolan skulle kunna jobba med.

– Det är 16 hus med åtta rum i varje och två-tre i personalen. Ibland fick man springa och leta efter personal om det uppstod ett bråk, säger Mathilda.

De tror båda att en ökad vuxennärvaro skulle öka tryggheten. Speciellt med tanke på att ettor bor där och båda anser att de är mest utsatta. De anser att vuxna behöver ta saker direkt när de händer.

– Nu skulle jag våga anmäla om någon kränker mig och jag tror att jag kommer få hjälp. Men inte i ettan, då hade jag nog varit orolig att det bara skulle få negativ effekt, säger Mathilda.

Skolinspektionen inte nöjda med åtgärder

Igår skrev SN om de kompletteringar som Skolinspektionen kräver efter att Öknaskolan fått tid på sig att förbättra tryggheten på skolan.

Sammanlagt är det tio punkter och handlar om rutiner, ansvarsfördelningen och värdegrundsarbetet. Kompletteringarna ska vara klara 24 november.

Skolinspektionen tror dock inte att ärendet kommer avslutas i år utan har även flaggat för ett eventuellt besök på skolan.