En chans att påverka – även om det kan ta tid

2002 ändrades kommunallagen för införandet av medborgarförslag. I Gnesta är tömningsstationen av husbilar som nyligen invigdes ett av förslagen som blivit verklighet.

Centerpartisten Lill Björk ser positivt på möjligheten med medborgarförslag.

Centerpartisten Lill Björk ser positivt på möjligheten med medborgarförslag.

Foto:

Övrigt2018-02-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag har drygt 200 av landets 290 kommuner infört rätt för den som är folkbokförd i en kommun att väcka ärenden i fullmäktige om frågor inom kommunens ansvarsområde. Även barn och ungdomar liksom utländska medborgare utan lokal rösträtt har rätt att lämna förslag.

Det finns även en möjlighet att lämna medborgarförslag i landstingsfullmäktige men det är inte lika ofta det sker.

Enligt en studie som gjorts i Lund så visar resultatet att medborgarförslagen är ett användbart verktyg för att öka det politiska engagemanget och aktiverar flera medborgargrupper som inte har någon erfarenhet av politiskt deltagande.

De kommuner som ännu inte infört medborgarförslag anger ofta tidsmässiga skäl, där tjänstemän alltför ofta får syssla med att formulera om förslag som är lite för ”spretigt” skrivna.

I Mellerud blev det exempelvis ett tillfälligt stopp för medborgarförslag 2007 efter att en person lämnat in 100 förslag på tre månader. Politikerna bedömde att det inte gick att behandla förslagen seriöst. I dag är det dock återigen möjligt att lämna medborgarförslag men numera råder ett begränsat antal förslag per person i Mellerud.

Hur ser det ut i Gnesta då? Enligt kommunarkivarie Andreas Såger så inkom det första medborgarförslaget 24 november 2003. Förslaget var skrivet i nio punkter men fokuserade framför allt på ökad kunskap om elöverkänslighet.

Därefter följer förslag om allt från införande av en laglig grafittivägg till tak-över-huvud-garanti till belysning av infartsskyltar till utomhusgym och regler kring multiplanen i Thuleparken. De två första har fått avslag medan de andra plockats upp i nämnder.

Kommunfullmäktigeledamoten Lill Björk (C) har flera års erfarenhet och anser att tanken med medborgarförslagen har ett starkt inslag av demokrati men det gäller även att förslag formuleras på så sätt att inte allt blir administrativa ärenden i stället för verklighet.

– En parkbänk som efterlyses är en ren förvaltningsfråga och ska därför inte behandlas någon annanstans än just där.

På frågan om medborgarförslag verkligen kan förändra något så svarar Lill Björk:

– Jag sitter i vuxen- och omsorgsnämnden och där var det länge tvärstopp kring frågan om de ensamkommande skulle få stanna i kommunen efter 18-årsdagen. Argumenten var länge att det skulle kosta och andra grupper skulle drabbas, även om vi i oppositionen länge tyckt tvärtom.

– När så medborgarförslaget kom så innebar det helt plötsligt en total vändning – så visst kan man påverka!

Gnestabon Göran Swärd instämmer nog. För fem år sedan lämnade han in sitt medborgarförslag om en tömningsstation för husbilar och husvagnar. I slutet av maj i år invigdes gråvattenstationen.

Medborgardemokrati

Medborgarförslag Rätten att väcka ett ärende i fullmäktige inom kommunens ansvarsområde.

Medborgardialog Politiker och medborgare diskuterar inriktningar och prioriteringar för kommunen. Allt för att förbereda hållbara politiska beslut.

Folkinitiativ Innebär i praktiken en rådgivande folkomröstning.