Det är synd att vi inte kom till trädgården tidigare under sommaren, tycker Barbro Sterner. Det är som finast i juli, nu har mycket blommat färdigt, berättar hon. Men för den här reporterns i växtsammanhang otränade öga är paret Sterners trädgård både praktfull och färgglad även en småregnig augustidag.
Barbro och Per-Uno Sterner har bott i huset strax söder om Gnesta sedan 60-talet, men det var först när barnen blev vuxna och de så småningom la arbetslivet åt sidan för tio år sedan som trädgården blev ett brinnande intresse för dem båda.
‒Vi besökte en mycket vacker trädgård i Norrland för 40 år sedan, då bestämde vi oss för att vi också ha en fin trädgård när vi blir äldre, berättar Barbro Sterner.
‒Vi hade jobb, ungar och hundar att ta hand om, då fanns det inte tid för annat, instämmer Per-Uno Sterner.
De bjuder på en rundtur i trädgården, där nästintill varje kvadratmeter är noga uttänkt och planterad. Stoltast är paret över en stor, vid hortensiabuske som står i full blom.
Här finns även allt från rosor till riddarsporrar, flera dammar samt ett vattenfall. På baksidan klättrar en vinranka mot husväggen, som ser ut att ge en icke blygsam skörd.
Hur kan den överleva här?
‒Jag vet inte. Det är det som är så roligt med trädgårdsarbete, man testar och ser lite vad som fungerar, säger Barbro Sterner.
I andra sidan av trädgården står ett ståtligt tempelträd.
‒Den ska egentligen inte heller växa såhär långt norrut.
Visst tar det några timmar per dag att ta hand om alla blommor. Varje kväll går Barbro och Per-Uno varsin räd i jakt på mördarsniglar, med saltlösningen i högsta hugg. Men de trivs med att vara utomhus och med sitt gemensamma intresse.
‒Annars hade det här inte fungerat, säger Per-Uno.
Sommaren lider dock mot sitt slut och snart kan de vila från bestyren kring huset. Trädgården får sköta sig själv över vintern. På våren blir det en rejäl rensning.
Vädret har varit godkänt i år, konstaterar paret. Torkan har inte varit något större problem eftersom de vattnar med vatten från Sigtunaån, som rinner förbi i närheten av tomten.
Var kommer inspirationen ifrån? Läser ni mycket trädgårdstidningar?
‒Vi försöker resa två gånger per år och hämtar mycket inspiration utomlands. Azorerna är ett favoritresmål, där finns det mängder av vilda hortensior. Det kanske har påverkat vår trädgård en hel del, säger Per-Uno.