Får jag lov?

Övrigt2018-01-07 22:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politik Tänk dig att du älskar att dansa, jättemycket, och inte kan tänka dig något roligare. Tänk dig ett dansställe där du sitter och väntar på att bli uppbjuden. Tänk dig att det bara finns en person som bjuder upp och att du verkligen inte tycker att han/hon dansar bra alls. Javisst, du kan ju byta ställe, eller börja med en annan hobby, men till slut kanske du ändå accepterar att dansa med den som du tyckte var så dålig.

Tänk dig sedan att dansen är ditt jobb, din vardag.

Det är inget vidare att inte kunna välja vem man vill jobba åt. Inte kunna förhandla om sin lön och andra villkor då det bara finns en arbetsgivare. Bara en som bestämmer över dig, du kan inte välja någon annan.

Så ser det ut i en mindre del av kommunerna i Sverige. Oxelösund tillhör en minoritet av kommuner där man inte får lov att välja. Oxelösund har knappast ens utrett frågan sedan lagen om valfrihet kom 2009. Oxelösunds kommun brydde sig inte ens om att söka stimulansbidrag för att utreda frågan.

Ungefär 60 %, 169 av 290 kommuner, har eller ska införa LOV (Lagen om valfrihet, tjänster med valfrihet för brukarna). Hemtjänsten är den vanligaste tjänsten där valfrihetssystem enligt LOV tillämpas. Har man olika som erbjuder t.ex. hemtjänst, så kan ju den personal som valt sitt jobb också få välja vem man vill arbeta åt. Kanske otrivsel med sin arbetsplats är en orsak till de höga sjukskrivningarna som Oxelösund har bland t.ex. hemtjänstpersonal?

Oxelösunds kommunala hemtjänst har en hög kostnad (högre än genomsnittet i Sverige) och låg andel tid för brukarna (lägre än genomsnittet). Samma hemtjänst har dessutom bland den högsta sjukskrivningen i kommunen. Inom vård- och omsorgsförvaltningen ökade sjukfrånvaron med nästan 23% bara mellan 2016 och 2017.

Att ha en väg där ”visselblåsare” kan komma till tals är ett bra och effektivt sätt att upptäcka brister i en verksamhet. I Oxelösund tycker inte Patrik Renfors (V) att visselblåsare är en bra ide’. Istället tycker han att man ska framföra sin kritik genom facket, där så många som 1 av 3 inte är anslutna. Dessutom kallar han anställda som inte är anslutna till facket för ”svartfötter”. En ansvarig politiker med personalansvar med den synen på många anställda är anmärkningsvärt.

Varför inte låta kommunens personal få välja själva? Varför vill inte den röda majoriteten ge personalen lov att bestämma över vilket arbete de ska gå till?

Får jag lov var frågan. Vill Du kunna välja?

Valet är Ditt

Och glöm inte att Oxelösund kan – så mycket bättre.

Göran Bernhardsson, KD Gert Bennevall, KD