Gång- och cykelbana På Arnöleden har det byggts en ny busshållplats med gång- och cykelbana vid Strandparksvägen. Tyvärr har kommunen inte följt gällande rekommendationer i bygget, och det är alldeles för trångt.
Bussresenärer riskerar att mejas ner av cyklister när de stiger av, eftersom det inte finns någon yta att stå på mellan hållplatsen och cykelbanan. Hållplatsens stolpe med anslag står för nära cykelbanan vilket gör att cyklister i södergående riktning riskerar att få skylten i huvudet. Cykelbanans sväng över Strandparksvägen är alldeles för tvär vilket gör att cyklister skär kurvan, vilket ökar kollisionsrisken med såväl gående som andra cyklister.
För att undvika dylika fadäser har Trafikverket och Sveriges kommuner och landsting tagit fram en gemensam handbok med måttangivelser, den så kallade GCM-handboken. I den kan trafikplanerare enkelt slå upp vilka standarder och mått som gör att det fungerar väl för trafikanterna.
Det har nu byggts ett hus alldeles intill den kombinerade hållplats-, gång- och cykelbanan, men huset fanns inte när den hoptryckta hållplatsen anlades. Då fanns där bara en äng, och det hade varit enkelt att bygga en ordentlig hållplats och en bred och rak cykelbana enligt rekommendationen. Lyckligtvis är Arnöledens körbanor för motortrafik väl tilltagna förbi samma plats, så bilister slipper bry sig, utan kan blåsa förbi i hög fart. Nollvisionen tycks här gälla bilister men inte övriga.
Tyvärr är detta inget enskilt olycksfall i arbetet. På senare år har kommunen på flera ställen byggt om fullt fungerande gång- och cykelbanor med tvära svängar som inte motsvarar måtten i GCM-handboken. Exempel finns i korsningen Karnevalsvägen–Arnöleden, Flättnaleden vid Eberspächer, och vid flera nybyggda rondeller.
Det är upprörande och förunderligt att myndigheterna inte följer sina egna handböcker.
Erik Sandblom Trafikant och skattebetalare