BRANDMANNAUPPRORET Parterna kommer inte överens och brandmän säger upp sig, situationen är allvarlig och oroande.
Räddningstjänsten har i många år kämpat med att rekrytera till och behålla brandmän i Gnestastyrkan. Det är svårt att rekrytera brandmän till beredskapstjänst, mycket skall stämma med jobb och familjesituation.
Under mina drygt sex år som ansvarig politiker så har bemanningen i Gnesta varit en återkommande fråga.
Självklart så är det inte bara pengarna som spelar roll när någon väljer att arbeta som brandman i beredskap, det handlar även om utvecklingsmöjligheter, utrustning och lokaler med mera. Men kanske viktigast av allt, känslan och stoltheten i att vara den som räddar oss när det brinner eller när vi är med om en olycka. Det är här jag känner mest oro nu just nu!
Jag hör från våra brandmän att de inte känner uppskattning för det viktiga jobb de gör.
Jag kan förstå ilskan och besvikelsen när ett nytt avtal skrivs på som i vissa delar innehåller försämringar för dem.
Detta är ju så klart en sak som måste lösas mellan arbetsgivaren och brandmännens fackliga organisation, parterna måste ta ansvar för att hitta en lösning som våra brandmän i beredskap accepterar.
Nyköpings kommun med Sörmlandskustens räddningstjänst bedriver räddningstjänst i fyra kommuner, varav Gnesta är en. Vi köper tjänsten av Nyköping och har avtal med dem.
Mitt tydliga budskap till våra brandmän och till Sörmlandskustens räddningstjänst är: ta ansvar och lös problemet!
Skulle detta innebära att Gnesta kommun i slutändan får betala lite mer för räddningstjänst än vi gör i dag så är vi beredda att ta den kostnaden.
Våra brandmän i beredskap skall ha en rimlig ersättning och den nivån måste parterna sätta.
Michael Gustafsson (S) Ordförande samhällsbyggnadsnämnden Gnesta kommun