2021 kan Oxelösunds hamn ha en naturgasterminal. Några år senare kan den ha fått sällskap av en ännu större naturgasterminal. Nu har processen startat på allvar i och med att miljö- och byggnadsnämnden har beslutat för att arbeta fram en ny detaljplan för området.
– Vi beslutade att starta framtagandet av en ny detaljplan, men det är inte det svåra. Att få bygglov för en sådan här verksamhet är en helt annan sak när det handlar om farligt gods, säger miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Inge Ståhlgren (S).
Man kan få ett oförutsett utsläpp och domedagsscenariot skulle vara att det uppstår en brand i det
Blir naturgasterminalen av så kan omgivningarna påverkas på grund av säkerhetsavståndet. Enligt miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen kan småbåtshamnen som ligger mellan Oxelösunds hamn och Gamla Oxelösund behöva omlokaliseras.
Oxelösunds hamn påbörjade arbetet med tillståndsprocessen för terminalen för flytande naturgas redan i våras, men nu är den alltså i gång på allvar.
– Vi har startat miljöprövningsprocessen och håller på att jobba fram underlag. Under hösten kommer vi att ha samråd med både myndigheter och berörda runt omkring, säger Oxelösunds hamns vd Erik Zetterlund.
[fakta nr="1"]
Han berättar att det hela är en tvåstegsraket.
– I det första steget tänker vi oss en mindre terminal som ska vara i drift 2021 och ska möta SSAB:s behov inför den förmodade stängningen av batteri fem på koksverket. De producerar egen gas via koksverket och där förlorar de en del av produktionen. Sedan planerar vi en större naturgasterminal som ska stå klar ett par år senare, säger Zetterlund.
SSAB:s behov av naturgas utifrån har att göra med planerna på en ljusbågsugn, men tanken är även att naturgasen som tas in och lagras i hamnen ska kunna förse andra företag.
– SSAB:s metallurgiomställning är en del av det här. Det leder till en strukturförändring för hela hamnens verksamhet. Jag kan inte svara på vad allt det här kostar för hamnens del, men det är en stor investering som vi kommer att göra tillsammans med en annan aktör, säger Zetterlund.
Hantering av naturgas är inte vilken verksamhet som helst och kräver en rad tillstånd.
– En del av vår miljöansökan är att göra en riskanalys och göra sådana åtgärder att riskerna tas ner på en behaglig nivå. Det är farligt om riskerna inte hanteras på ett korrekt sätt. Det handlar om sannolikhet för läckage, vad som händer då och hur man ska förebygga det. Det är det vi håller på nu tillsammans med de specialister vi tagit hjälp av.
[fakta nr="2"]
Vad är det värsta som kan hända med en sådan här anläggning?
– Man kan få ett oförutsett utsläpp och domedagsscenariot skulle vara att det uppstår en brand i utsläppet. Det är den typen av analyser vi går igenom. Vad är sannolikheten att något händer och hur skyddar vi omgivningen om det skulle börja brinna, säger Zetterlund.