Vad är det med Tystberga och politiker? Vid exakt samma tid väljer två partier orten intill motorvägen för att presentera vallöften på. Här finns 564 personer över 65 år som ska rösta i höst, men bara 78 förstagångsväljare.
Varför just Tystberga?
– Vi kunde ha varit var som helst på landsbygden, men just Tystberga är ett praktexempel på att politiken behöver ses över för att det ska hända saker, säger Martina Hallström, Centerpartiets gruppledare.
Vi tror att vi behöver komma närmare invånarna
Urban Granström (S)
Några hundra meter längre bort, vid bygdegården, hade kommunalrådet Urban Granström (S) stämt träff tillsammans med lokala Socialdemokraterna Harry Malmquist och Lennart Halvarsson för att presentera Socialdemokraternas vallöften till landsbygden.
– Vi kommer att åka runt till flera ställen på landsbygden. Visst vore det trevligt att vinna många röster i Tystberga, varje röst spelar väldigt stor roll, säger Urban Granström.
Martina Hallström kom till Tystberga med Sofia Aktegård, också på partiets kommunlista, och mötesplatsen var parkeringen vid Tystberga skola. Under våren har personalbrist på både förskola och skola uppmärksammats liksom brister i undervisningen på skolan. Problemen på förskolan beror, enligt Martina Hallström, på att politikerna i det rödgröna styret inte ger landsbygden tillräckligt med fokus.
– Det här är ett exempel på vad vi vill säga med vår politik, man måste se de mindre orterna, inte bara centralorten. Här finns en total oförståelse från majoritetens sida om vilken skatt man sitter på.
[fakta nr="1"]
Efter den extremt torra sommaren tycker Centerpartiet också att det är extra viktigt att se över livsmedelsproduktionen och inte bygga bostäder på bördig jordbruksmark.
– Vi har på tok för låg livsmedelsproduktion och för lite mark för att kunna försörja befolkningen. Många tror att det alltid finns mat i affären, men torkan har fått upp ögonen på många för hur sårbara vi är, säger Martina Hallström.
Just Tystberga är ett praktexempel
Martina Hallström (C)
Borta vid bygdegården berättade Socialdemokraterna att de vill avsätta sju miljoner kronor ur investeringsbudgeten på satsningar på olika orter på landsbygden.
– I en tidigare satsning, där föreningar kunde söka bidrag via Kommunbygderådet, kom många önskemål om investeringar. Nu vill vi ta pengar från investeringsbudgeten till sånt, säger Urban Granström.
Orterna som pekas ut är – just det – Tystberga, men även Stigtomta, Nävekvarn, Jönåker, Vrena, Aspa/Runtuna, Ålberga/Stavsjö. Ungefär en miljon ska gå till varje område och det är invånarna som ska få önska och rösta fram vad pengarna ska gå till.
– Vi tror att vi behöver komma närmare invånarna.
[fakta nr="2"]