I gemenskapen finns tryggheten

Sträck ut din hand och knacka på hos din ensamma granne och underlätta en ensam dag, skriver insändarskribenten.  FOTO: HUGO LEIJON

Sträck ut din hand och knacka på hos din ensamma granne och underlätta en ensam dag, skriver insändarskribenten.  FOTO: HUGO LEIJON

Foto:

Övrigt2018-03-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Integration Trygghet och gemenskap är grundläggande behov. I gemenskapen finns tryggheten, är man trygg kan man vara själv, då det är självvalt men det finns många i vårt samhälle som är själva, för sig själva, ensamma, utan att det är självvalt. En del har kommit till Sverige från andra länder, andra är födda här men kommer inte in i gemenskapen eller har fallit ur en tidigare gemenskap. En annan grupp blir placerade vid sidan av gemenskapen då de med tiden blivit äldre. Man kan säga att de blivit segregerade.

Segregation innebär att vara avskild från gemenskap. Utestängd. Om vi ser ­detta på en skolgård kallar­ vi det mobbing, när vi ser det i samhället kallas det segregation. Segregation är, precis som mobbing, en aktiv handling. Valet att låta de ensamma vara ensamma, att låta de som ­hamnat utanför gemenskapen vara kvar där grundar sig i beslut som hindrar delaktighet för dessa människor.

Låt oss arbeta mot segregation­ och för integration, ett ord som gäller för alla som lever i vårt samhälle och som öppnar för gemenskap och delaktighet. Det behöver inte innebära­ att man bygger stora kolosser­ till byggnader där man låter­ vissa åldersgrupper inordna sig för att på så sätt integreras och känna gemenskap. Låt oss istället ta det till individ­nivå. Låt de enskildas behov vara ­vägen ur segregation och låt oss som samhälle ge dem det stöd de behöver för att kunna ingå i gemenskapen. Låt äldre får välja sitt boende efter sina egna behov, inte beroende på en kommunal mall. Låt oss ­tidigt se barn som riskerar u­tanförskap genom att stötta familjer. Låt ingen sova ensam ute om natten.

Du kan sträcka ut Din hand och bjud in i gemenskapen. Knacka på hos Din ensamma granne och underlätta en ensam dag. Bli språkvän och stärk språket hos en ny landsman, genom språket ökar delaktigheten i samhället. Ta en sväng förbi ungdoms­gården, barn och ungdomar behöver vuxnas gemenskap och trygghet. ”Vi” utgör vårt samhälle, där vi alla ska vara delaktiga, integrerade, på ett sätt eller annat.

Jessica Johansson (L)