Integration med samtalet som bas

Övrigt2018-01-02 10:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Integration Varje vecka har vi schemalagda värdegrundsdiskussioner med våra nyanlända elever på Nyköpings Högstadium/Ibas. I fredags handlade samtalet om att “kärleken är fri”. Vi diskuterade utifrån kärlek över alla gränser och att varje individ har rätt att välja vem man vill leva med och hur man vill leva sitt liv. Man kanske inte ens vill gifta sig och väljer ett annat sätt att leva än vad normen säger.

Diskussionerna blev livliga om begrepp som särbo, sambo, giftermål och vad dessa egentligen betyder för den enskilda individen. Några tyckte det var osäkert att vara sambo både vad det gäller ekonomi och en större risk att träffa någon annan utanför förhållandet. Diskussionen gick vidare om vad kärlek egentligen är och vad en relation innebär.

Eleverna diskuterade i grupper och frågorna blev många. Vi diskuterade också kring tvångsäktenskap och vad den svenska lagen säger om detta och vilka konsekvenser detta för med sig för den enskilda individen. Alltid när vi har våra värdegrundsdiskussioner så kommer flera elever till mig på måndagen och berättar att de har funderat vidare i olika frågor och ändrat uppfattning eller att de diskuterat med sina vårdnadshavare. När eleverna blir vana att diskutera även svåra och känsliga ämnen som religion, kultur, hedersrelaterat våld, könsstympning märker jag hur tilliten, kunskapen och toleransen för olika åsikter och tankar ökar och vi kan mötas i samexistens, tillit, självförtroende och respekt.

Det som tidigare var svårt att greppa blir naturligt att diskutera och våra möten berikar oss.Diskussionerna ger ringar på vattnet och många människor involveras. När vi har modet att våga mötas även i de samtal som vi kanske tycker är svåra och känsliga händer någonting fantastiskt med oss människor.. Jag tror att Sverige behöver dessa samtal för att lyckas med integrationen, att vi har modet att mötas över gränserna i samtalet som för oss närmare varandra i kunskap och tillit, att vi har modet att mötas på riktigt. Vi behöver varandra.

Annelie Danling Brash förstelärare/samordnare nyanlända och lärande på Nyköpings Högstadium