Integration som fungerar

Min väg är att vi tillsammans skapar nya modeller och vägar för lyckad integration, inte att vi skapar mer rädsla, hat, hot och segregering, skriver Annelie Danling Brash. FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

Min väg är att vi tillsammans skapar nya modeller och vägar för lyckad integration, inte att vi skapar mer rädsla, hat, hot och segregering, skriver Annelie Danling Brash. FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT

Foto:

Övrigt2018-02-01 10:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Integration SD tar i sin insändare upp undersökningen av BRÅ som pekar på att det finns en överrepresentation av personer födda utanför Europa som har begått gruppvåldtäkter. Givetvis är detta bedrövligt och en undersökning som måste tas på största allvar. SD pratar om den misslyckade ­invandringen och dess effekter samt målar upp ett mörker som sätter alla invandrare på samma sida. Detta för med sig mer rädsla, mer hat, mer kategorisering och en känsla av att hela vårt land är under förfall och attack.

Vi behöver ta dessa utmaningar på allvar genom att ­mötas i det som är svårt och börja tala om vår demokrati, dess skyldigheter och rättigheter i samtal där kunskap, respekt och tolerans är värdeord.

När vi har modet att ta dessa diskussioner skapar vi förståelse, kunskap och respekt i förebyggande syfte och självförtroende och tillit skapas hos våra nyanlända. Det borde vara självklart att möta våra nyanlända med kunskap om det som kan vara svårt att förstå så att vi kan mötas och tillsammans utforma vår gemensamma demokrati utifrån en gemensam plattform där alla är delaktiga.

Frågan är om vi gör detta i dag och vad avsaknaden av dessa samtal gör med våra gemensamma åtaganden i samhället. Min väg är att vi tillsammans skapar nya modeller och vägar för lyckad integration, inte att vi skapar mer rädsla, hat, hot och segregering.

Vi behöver inte elda på debatten i ordalag som gör att vårt samhälle splittras i olika grupperingar och gör samtal och integration än svårare. För mig är detta en väg som bara leder till mer mörker och destruktivitet när vi behöver möta utmaningar med åtgärder som svetsar oss samman i det som är bra för Sverige. Nu behöver vi mötas över gränserna i konkreta åtgärder där samtal med våra nyanlända är ett måste i förebyggande syfte. Vi kan inte förvänta oss att människor som kommer hit från länder där förtryck och diktaturer tillhör vardagen ska förstå vårt samhälle och dess skyldigheter och rättigheter av sig själva.

Varför är dessa samtal så svåra?

Annelie Danling Brash