Kan nya arbetslag förklara lärarflykten?

Många protesterade när ledningen införde horisontella arbetslag. Efter det försvann många duktiga lärare från Nyköpings högstadium, skriver insändarskribenten. FOTO: JENS ALVIN

Många protesterade när ledningen införde horisontella arbetslag. Efter det försvann många duktiga lärare från Nyköpings högstadium, skriver insändarskribenten. FOTO: JENS ALVIN

Foto:

Övrigt2017-11-03 11:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skolan Som fd lärare på Nyköpings högstadium har jag följt vad som skrivits om skolan, ”Nyköpingsmodellen” samt de dalande betygen.

När fyra skolor skulle slås ihop till en var det många ­infomöten för oss lärare, ­mycket info men lite intresse av att lyssna till hur vi, undervisande lärare, ville ha det. Vi fick i någon slags demokratisk anda vara med men vi upplevde det inte som att man var ­särskilt lyhörd.

Något som jag inte sett har varit med i debatten om ”Nyköpingsmodellen” är de så kallade horisontella arbetslagen. Det innebär att man från att ha blandat 7:or, 8:or och 9:or i lagen nu enbart skulle ha klasser med samma årskurs i ett arbetslag.

Ett lag består av ämneslärare samt fyra klasser. Som det var tidigare undervisade samtliga­ lärare alla år i alla årskurser. Det innebar att man hela tiden höll sina kunskaper levande i ämnena, fick variation i ­undervisningen samt att det är stor skillnad i att undervisa i de olika årskurserna.

Detta var uppe till diskussion inför omläggningen och en ­absolut majoritet av lärarna ville ha kvar mixade arbetslag. Trots detta vägrade man lyssna till lärarna och genomförde de horisontella lagen. Det är oftast mer slitsamt att undervisa 7:or. Att växla mellan dessa och 8:or och de mer mogna 9:orna var en klar fördel. Även i korridoren, utanför lagen, är det högre ljudnivå än i de mixade. Det senare ger ett större lugn för både lärare och elever.

Många mycket duktiga lärare försvann från Nyköpings högstadium vilket troligtvis resulterade i att undervisningen drabbades och betygen sjönk. Det är min uppfattning att de horisontella lagen bidrog till detta. Det blev mer tungrott och man ville inte lyssna till lärarna! I demokratisk anda måste alla komma till tals och att man sedan försöker arbeta efter en modell som passar de flesta.

När man nu presenterar ”Nyköpingsmodellen” är det viktigt och ärligt att alla delar kommer med.

Lycka till med Nyköpings högstadium!

F d lärare på Nyk högstadium