Bevattningsförbudet i Oxelösund och Nyköping gäller för att vattna gräsmattor, fylla pooler och använda vattenspridare. Du får vattna dina rabatter, när det gäller övrig förbrukning kan vi alla hjälpas åt och använda vårt sunda förnuft, för allas skull.
Bevattningsförbudet infördes i slutet av maj, för att säkerställa att våra grundvattennivåer inte blir för låga i den heta sommarvärmen. Helt enkelt för att förebygga brist på dricksvatten. Det är glädjande att se att Nyköpings- och Oxelösundsborna har anammat bevattningsförbudet, siffror visar att vattenförbrukningen har gått ned från majs höga siffror, 16 000 kubikmeter vatten per dygn, till i juli mer normala siffror, cirka 14 000 kubikmeter per dygn.
Bevattningsförbudet gäller för alla, även näringsliv och föreningar. Däremot finns vissa undantag där vatten är avgörande för att kunna driva verksamhet.
Nyköpings kommun använder å-vatten i så hög grad som möjligt för bevattning av tillexempel blomsterplanteringar.
Nyköpings Arenor behöver vattna vissa gräsmattor för att behålla dem i spelskick. Gräsmattorna används dagligen och slits onormalt mycket vid torka. A-planen på Stadion har fått dispens att bevattnas nattetid då avdunstningen är som lägst.
Andra anläggningar som också behöver vattnas, exempelvis Folkungavallen som sköts om av IFK Nyköping, bevattnas med vatten från ån. Andra verksamheter som behöver vattna använder oftast vatten från ån, i så stor utsträckning det går.
Gräsplanen på Ramdalsanläggningen i Oxelösund bevattnas med vatten från SSAB:s kylvattendamm, liksom de rabatter som Oxelösunds kommun vattnar.
För hushåll kan vi tyvärr inte göra undantag. Läs gärna mer på www.nykoping.se om bevattningsförbudet.
Tack för att du värnar om allas vårt vatten.
Mats Lindberg VA-chef, Nyköpings kommun Nils Rönnkvist driftsamordnare, Oxelö energi