Kommunerna tolkar EU:s regler om livsmedel fel

Övrigt2017-11-03 06:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Matproduktion Tack Gunilla­ Lysell för din insändare i SN den 24/11-17

Det är inte EU’s regelverk som hindrar Nyköpings kommun att handla av svenska bönder. Det är Kommunsveriges tolkning av EU:s regelverk som är hindret.

Kommunen ställer krav i livsmedelspolicyn om djurhållning och distans för transporter, men likväl har vi kött­paket i skolbespisningen med ursprungsland Danmark/Tyskland, blandat till och med. Som du så riktigt påpekar: vad är ­ursprungslandet om exempelvis ett danskt företag har grisuppfödningen på så kallade grishotell i Polen?

Antibiotikaresistensen är en fråga som tyvärr alltför få har fått upp ögonen för. I dag ­ligger det exempelvis ett barn i lunginflammation i ett av våra grannlän som inte svarar på den behandling med antibiotika hen får. Vi måste ha inköpspolicyer och handlingsplaner som tydligt och klart sätter ner foten om vad det är för miljömål och hälsomål som vi ser som viktiga för kommunen. Det är vårt bidrag till att klara de globala mål i Agenda 2030 som antogs redan 2015 av alla medlemsländer i FN (som Nyköpings kommun ännu inte ­tagit upp för inarbetning).

Upphandlingsmyndigheten är i dag ute på olika orter och diskuterar, inhämtar information och synpunkter samt ser över hur man ska kunna göra upphandlingskraven smartare, så att de svenska lantbrukarna inte diskrimineras. Myndigheten har en utbildningsinsats att göra även gentemot den rödgröna majoriteten i Nyköpings kommun.

Martina Hallström Gruppledare C Nyköping