Masugnen i Oxelösund, som är en av totalt tre i Sverige, har genomgått flera omställningar ur ett rent miljöperspektiv.
– SSAB:s masugnar i Oxelösund är en av världens mest miljöeffektiva . Mycket av dess restprodukter återanvänds och vi har lyckats effektivisera mycket av vår tillverkning ur ett miljöperspektiv, säger Era Kapilashrami, enhetschef vid metallurgitillverkningen.
Hon belyser även betydelsen över att erbjuda arbetsmöjligheter i kommunen.
– Metallurgin är en viktig del av SSAB här, som i sin tur är en väldigt stor arbetsgivare för människor från både Oxelösund och Nyköping. Sedan anställer vi även många underentreprenörer som i sin tur även bidrar med arbetstillfällen.
Ett av många framgångsrecept för metallurgin på SSAB har enligt Era Kapilashrami berott på deras ambition att möta kundernas krav.
– Vårt primära fokus ligger inte på grossisterna utan snarare på hur slutanvändingen av våra produkter faktiskt blir för våra kunder, säger hon.
Oxelösunds Järnverk AB grundades 1913. År 1978 uppgick de i SSAB, Svenskt Stål AB. Sedan 1988 utgör verksamheten i Oxelösund ett eget dotterbolag. På 100-årsdagen av masugnens födelse på Oxelösunds Järnverk kommer Historikgruppen, en hembygdsförening verkställd på Järnverket, hålla en rad presentationer och seminarier för att uppmärksamma historien. Anders Stenberg, tekniker SSAB och kontaktman på Historikgruppen, anser att metallurgins historia är värd att berätta.
– Det hela började när ett antal skandinaviska ingenjörer kom med ny teknik från USA i början av 1900-talet. De ville modernisera masugnar och fick då uppdraget att göra det i Europa och därefter fick de sin uppdragsgivare intresserad av att bygga ett järnverk i Sverige. Oxelösunds Järnverk färdigställdes 1917 och den första masugnen, som vi alltså firar i dag, påbörjade sin produktion.
Han fortsätter och berättar varför valet föll på just Oxelösund.
– Närheten till havet var en starkt bidragande faktor. Det var med andra ord ett väldigt strategiskt och logistiskt val.
Ett av ämnesområdena som Anders Stenberg och Historikgruppen kommer att beröra under dagen är bland annat "Kvinnorna på verket".
– Det har varit många kvinnor anställda här genom historien. De har varit ute i driften sedan 1960-talet och framåt och det har bidragit till att det här inte enbart är ett mansdominerat yrke, säger han.
Bland framtidens utmaningar ses effektiviseringen av olika miljöalternativ som ett av de största.
– Det är fortfarande en stor utmaning. Men jag tror att optimeringsprocessen kommer att fortsätta framåt i en positiv bemärkelse, säger Bosse Sundelin.