SN har tidigare rapporterat om tandläkaren Ove Roséns mottagning i Gnesta, som tvingas hänvisa inskrivna barn till Folktandvården. Anledningen är nya krav på tillgänglighet från landstinget, som mottagningen inte kan möta eftersom man håller till i en kulturmärkt fastighet som är svår att bygga om.
Moderaten och tandläkaren Ursula Falkringe tar på tisdagens landstingsfullmäktige upp frågan i en interpellation ställd till landstingsrådet Mattias Claesson (C).
‒Jag vet på rak arm minst 500 barn som tvingas byta tandläkare, säger Ursula Falkringe, och berättar bland annat om en kollega i Mariefred som har liknande problem som mottagningen i Gnesta.
Tanken med de nya kraven, som började gälla vid årsskiftet, var att friheten att välja tandläkare skulle gälla även barn med fysiska funktionshinder. Men Falkringe menar att man glömmer bort en annan grupp barn.
‒Man talar inte om barn med psykosociala funktionsvariationer, som ofta söker sig till privat tandvård. Där får man träffa samma tandsköterska och tandläkare gång efter gång istället för att byta vid varje besök, vilket förekommer i stor utsträckning inom folktandvården.
Den moderata politikern tycker att alla de barn som redan är inskrivna hos en privat tandläkare i länet borde få dispens att fortsätta, men hon har inga större förhoppningar på att få gehör hos majoriteten.
Mattias Claesson skriver i ett skriftligt svar inför fullmäktige att 60 tandläkarkliniker sökt om nya avtal enligt lagen om valfrihetssystem (LOV). För tre av dessa blir det inget nytt avtal.