Nej, skarven äter inte bara skräpfisk

Att påstå att skarven bara äter mört och dylikt stämmer inte, skriver fiskaren Joakim Öhman. FOTO: PETER ALEXIS

Att påstå att skarven bara äter mört och dylikt stämmer inte, skriver fiskaren Joakim Öhman. FOTO: PETER ALEXIS

Foto:

Övrigt2017-03-08 05:59
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik I SN 19/4 fanns en artikel om skarvens utbredning ­utanför Oxelösund, ett sakligt och bra reportage av SN-reportern och med Kjell Andersson som guide som är erfaren och kunnig.

Jag höll på att sätta morgon­kaffet i halsen när jag läste vad ornitologen Ingvar Jansson ­uttrycker om skarven. Här ­sades många rena faktafel, ­vilket är synd. Jag respekterar Ingvar Janssons syn på skarven men delar den inte. Jag är född och uppvuxen här i skärgården, tredje generationens fiskare och tillbringar stor del av min tid i skärgården i båt och jag vet hur bra fisket var tidigare utanför Ålöfjärden, trots att SSAB ligger i närområdet.

Jag har sett hur skarvens ­utbredning vid bland annat Korpholmen och Ålöfjärden har påverkat fisket som ­ständigt minskat, till att nu vara helt borta. Att då påstå att skarven bara äter skräpfisk som mört och dylikt är rent struntprat.

I den senaste forskningsrapporten från Sture Hansson vid Stockholms universitet visar han på att i områdena ICES SD 27 och SD 28 (från Öland till Roslagen och delar av Ålands hav) att skarven är den över­läget största predatorn när det gäller matfisk. I detta fall ­abborre, där skarven konsumerar 3,621 ton abborre/år. Sälen som är en stor fiskare tar 1,127 ton, fritidsfisket 817 ton och yrkesfisket 238 ton. Jag skyller inte allt på skarven, miljögifterna gör sitt men skarven är den största predatorn när det gäller matfisk i innerskärgården.

Nu är skarven fredad sedan vi blev medlemmar i EU 1995, vilket har skapat dessa stora populationer som på något vis måste begränsas. Annars ­kommer sjukdomar och lidande att slå ut populationen av skarv till att vi kanske inte har någon kvar. Att tro att havsörnen skall göra jobbet med att desarmera tillväxten av skarvstammen är bara naivt.

Fakta ur Sture Hanssons ­rapport om skarv. Finns bland annat att läsa i Våra fiskevatten nr 1 2017.

Joakim Öhman Fiskare och entreprenör Oxelösund