Flygskatt Den 15 mars offentliggjorde regeringen att man vill införa en skatt på flygresor. Kunskapen om vad en flygskatt skulle få för konsekvenser på ekonomi, tillgänglighet och miljö är dock låg. Det visar en ny undersökning gjord av Sifo.
Regeringen planerar att inkludera en skatt på flygresor i budgetpropositionen för 2018. Enligt förslaget ska inrikesresor beskattas med 160 kronor tur och retur exklusive moms. För resor inom EU föreslås skatten uppgå till 80 kronor och 430 kronor för interkontinentala flygresor. I remissrundan har 156 yttranden som tar ställning till förslaget kommit in. Av dessa ställer sig 126 negativa till, eller avstyrker förslaget! Trots detta går regeringen vidare med förslag till flygskatt! Konsekvenserna av en flygskatt blir – minimala miljövinster, ett hårt slag mot personer med små ekonomiska marginaler och förödande för lokalt näringsliv i en redan pressad glesbygd. När Norge nyligen införde en flygskatt blev konsekvensen att Ryanair lämnade sitt flygnav utanför Oslo varför flygplatsen fick stänga. Norwegians VD Björn Kjos har nyligen sagt att samma konsekvens är mycket trolig för Skavsta om en flygskatt införs i Sverige. Detta skulle få MYCKET stora konsekvenser för Nyköping och Ostlänken.
Enligt den statliga utredningens egna beräkningar kommer skatten att generera minimala besparingar av koldioxidutsläpp och de 1,7 miljarder i skatteintäkter som flygskatten beräknas leda till planeras inte att återinvesteras i insatser för att göra flyget mer hållbart, utan går direkt in i statens allmänna kassakista.
Anna Wilson på Svenskt flyg har sagt följande: ”Detta är en symbolskatt, ett slag i luften, som utan miljövinster kommer att slå mot tillgängligheten och det ekonomiska klimatet i stora delar av Sverige. Den drabbar de mindre regionala flygplatserna ute i landet och resenärer med små marginaler som studenter, pensionärer och barnfamiljer.”
Stieg Ingvarsson