Det var troligtvis blixten som var framme i lördags när två skogsbränder med bara tre kilometers mellanrum tog fart väster om Aspa mellan Nyköping och Björnlunda. Röken upptäcktes först av brandflyget som var ute på sin dagliga runda. Båda bränderna kunde begränsas och släckas redan under lördagskvällen. Men den torra sommaren har gjort att skogen har brunnit ovanligt mycket i östra Sörmland.
– Det har varit betydligt fler bränder än tidigare. Vi har inte summerat än eftersom sommaren inte riktigt är slut, men mellan tummen och pekfingret har det nog varit ungefär 30-40 gräs- och skogsbränder i olika storlekar, säger Andreas Blomquist, insatsledare vid Sörmlandskustens räddningstjänst.
– Det är så klart på grund av torkan.
Den här sommaren är helt unik
Odd Svenonius, pilot
Bränderna utanför Aspa upptäcktes av räddningsflyget som spanar efter bränder från luften. De har varit i luften så gott som varje dag under den extremtorra sommaren.
– Vi har haft jättemycket hjälp av brandflyget. De har upptäckt flera bränder, säger Andreas Blomquist.
I lördags var det piloten Dejan Inic som körde planet över Aspa. Han kommer från Östra Sörmlands flygklubb som utgår från Vängsö flygfält utanför Gnesta.
– Vi rapporterar till SOS direkt när vi ser branden. Det här var väldigt speciellt med två bränder så nära varandra, berättar han.
När planet är över branden tas de exakta koordinaterna. De flyger alltid två åt gången, en pilot och en spanare. De gör en bedömning av hur stor branden är och om det finns hus i närheten.
– I lördags kunde vi se att det fanns ett hus bara 200–300 meter från den större branden, då prioriteras den så klart, berättar Dejan Inic.
Från luften kollar de också vilka vägar som finns till området och meddelar räddningstjänsten.
– De kan hjälpa oss att lokalisera branden, ibland är det svårt att hitta för det är massor av skog i vägen, säger Andreas Blomquist på räddningstjänsten.
Ingen av bränderna i östra Sörmland har lyckligtvis spridit sig som bränderna i Mellansverige, men vissa har varit svårsläckta. Värst var den utanför Gnesta, öster om sjön Klämmingen. Den tog två och ett halvt dygn att släcka och hann sprida sig över 15 hektar. Samtidigt härjade en annan brand utanför Stjärnhov.
– Hade vi inte haft hjälp av räddningstjänsten i Södertörn hade vi inte mäktat med det, säger Andreas Blomquist.
[fakta nr="1"]
Har ni tillräckligt med resurser och personal om nästa sommar skulle bli lika torr?
– Det är svårt att säga. Och om det brinner på flera ställen samtidigt måste vi ta hjälp av grannkommunerna.
Intensiv sommar för brandflyget
Aldrig tidigare har brandflyget spanat så mycket efter skogsbränder som i sommar.
– Vi har varit uppe i princip alla dagar när brandrisken har varit stor, säger Odd Svenonius, pilot för brandflyget och den som upptäckte de två bränderna i Gnesta tidigare i veckan.
Det var precis i slutet på spaningen runt Sörmland och planet var på väg mot Åkers styckebruk mot Gnesta och Vängsö när de såg en rökpelare norr om Stjärnhov.
– Den var liten till en början, men på grund av temperaturen, torkan och vinden spred den sig fort. På bara några minuter hade den flerdubblats i storlek, berättar Odd Svenonius.
Vi har haft jättemycket hjälp av brandflyget
Andreas Blomquist, insatsledare
Efter att ha cirklat över branden och gett vägledning till räddningstjänsten i närmare en timme upptäckte de ytterligare rök, bara cirka en och en halv mil bort, öster om Klämmingen. Den branden växte ännu snabbare och röken gjorde att allmänheten trodde att det brann även långt därifrån. Larm kom in från flera håll, bland annat Mölnbo och Mariefred. Men det visade sig att de befann sig mitt i rökkorridoren.
– Jag uppskattar att rökkorridoren var två till tre mil lång från branden vid Klämmingen.
Det har varit en ovanligt intensiv sommar för brandflyget som bara spanar när risken för skogsbrand är stor.
– Vi känner att vi har gjort skillnad. Speciellt den här sommaren som är helt unik. Vi har inte haft så mycket bevakning i luften i Sverige någonsin. Det går hand i hand med värmen och torkan, säger Odd Svenonius.