Ridcentrum vid Flättna – ett sorts Rosvalla för alla

Ridcentrum vid Stora Flättna – ett "Rosvalla i miniformat" med Nyköpings Arenor som huvudman. Förslaget finns med i den utredning kommunstyrelsen tar ställning till i dag, måndag.

Om kommunstyrelsen säger ja till Flättna som plats för ett nytt ridcentrum, är tanken att det ska byggas upp cirka 200-300 meter från Stora Flättna gård.

Om kommunstyrelsen säger ja till Flättna som plats för ett nytt ridcentrum, är tanken att det ska byggas upp cirka 200-300 meter från Stora Flättna gård.

Foto:

Övrigt2017-05-13 20:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

– Det är väl en ypperlig lösning. Det är bra för att få en likabehandlingsprincip och öppenhet som kommunen står för, säger Lasse Persson, chef för fritid & service på Nyköpings Arenor, som hör till Nyköpings kommuns näringslivsenhet.

Hur ska det fungera praktiskt?

– Vi sköter driften och hyr ut det föreningarna behöver, till exempel klubblokal eller ridhustimmar. Stor som liten förening har möjlighet att hyra in sig.

Men att sköta driften 24/dygn där levande varelser vistas, är något annat än att sköta anläggningar för bollsport.

Kan du något om hästar, Lasse Persson?

– Jag har ridit tre gånger, så någon ryttare är jag inte. Vi måste lära oss hur hästar fungerar. Inte bara om hela ridsporten, utan också om sådant som rätt underlag i spiltor och på ridbanor

Kommunens utredare, Hans Welff på Samhällsbyggnad, har desto mer hästkoll.

– Jag har ridit av och till i många år, både på ridskola och egen häst, berättar han, som är lyrisk över Stora Flättna som plats för för ett ridcentrum.

– Det är hur fint som helst. Härliga ridleder, hästarna kan bada i havet, varierad terräng. Det finns till och med klippt vall utmed åkermarken, där man kan galoppera utan att förstöra spannmålen, berättar han.

Kommunen äger marken vid gården Stora Flättna, och här finns en arrendator som driver både jordbruk och stall. Här bor också flera privatpersoner i bostäder som tillhör gården, som har anor från 1400-talet.

– Arrendatorn ska driva gården precis som förut. Tanken är att bygga en helt ny ridanläggning 200-300 meter från gården, som smälter in den fina kulturmiljön, säger Hans Welff.

Inför förslaget har han tittat på tre kommuner med nya, moderna ridanläggningar; Linköping, Gävle och Södertälje.

– Vi har lärt oss mycket. När vi går in i projekteringsfasen, är det viktigt att hitta en arkitektfirma som är duktig på ridanläggningar.

Själv tror han att Gävles modell är den som kan passa Nyköping bäst.

– Deras anläggning kostade 80 miljoner kronor, och har plats för 30 ridskolehästar och tio privathästar. Tre år tog det från beslut till färdig anläggning.

Att ha privathästar inhysta ser Hans Welff som en fördel:

– De har oftast ägare som kommit längre med utbildning och tävling, och de blir gärna bra förebilder för andra.

Om kommunstyrelsen säger ja, får Tekniska divisionen förprojektera en ridanläggning vid Stora Flättna ute på Arnölandet.

Kommunalrådet Urban Granström (S) är positiv:

– Absolut! Jag tror att Flättna har förutsättningar att bli en bra plats för ett ridcentrum.

Har du suttit till häst någon gång?

– Nej, aldrig. Hästar är stora och kraftfulla djur, som jag har en väldig respekt för!

Flättna kan ta vid efter Bullersta

Nyköpings ridsällskaps konkurs sommaren 2016 blev ett hårt slag för ridskoleverksamheten i kommunen.

Många ungdomar, mestadels flickor och kvinnor, hade plötsligt ingenstans att utöva sitt fritidsintresse när klubben vid Bullersta försvann.

Idag finns ett 10-tal ridklubbar i Nyköpings kommun. Flera har fullt i kölistorna, och kan inte ta emot nya elever.

Kommunstyrelsen gav samhällsbyggarnämnden i uppdrag att utreda var en ny ridläggning kan placeras, vilket resulterat i ett förslag om Stora Flättna på Arnölandet.