Rudsäter: Heja samarbete – ja till nordisk förbundsstat

Hannes Rudsäter (LUF).

Hannes Rudsäter (LUF).

Foto:

Övrigt2017-07-10 16:50
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Politik Liberala ungdomsförbundet älskar EU. Det gör vi därför att vi tror på sam­arbete. När länder enas för en ­gemensam sak ökar chansen att ­påverka. Som en bonus får medlemmarna i unionen ta del av varandras idéer, kulturer och värderingar.

När Nordiska rådet 2010 genomförde en opinionsundersökning svarade 42 procent av de tillfrågade att de spontant var positiva till tanken på en nordisk förbundsstat, trots att frågan egentligen aldrig diskuterats. Fördelarna är flera: För det första har länderna ett sedan länge etablerat och fungerande samarbete. I det Nordiska rådet möts ländernas ­respektive företrädare regelbundet, sedan 1954 existerar det en passunion och i Nordiska konventionen garanteras vi rättigheter på varandras territorier. För det andra skulle ­länderna tillsammans utgöra en av världens tio största ekonomier, vilket skulle öka påverkansmöjligheten i exempelvis EU betänkligt. Slutligen har vi sett de problem som uppstått när dagens kollaborationsform havererat: Nordiska länder har satt upp passkontroller mot varandra, saknar förmåga att planera gemensamma infrastrukturprojekt och står utan militärt samarbete.

Detta är inte en idé om att upplösa Nordens befintliga ­nationalstater. Tanken är snarare att förbundsstaten ska komplettera dem. En gemensam konstitution, som begränsar förbundsstatens makt, måste skrivas. Därefter kan ett parlament upprättas. Det ska enbart behandla frågor som löses bättre tillsammans än var land för sig.

EU bygger på den fantastiska idén om dialog mellan länder, och nu är det dags för en nordisk version. Gränsöverskridande utmaningar har gränsöverskridande lösningar. Förbundsstat? Ja, tack.

Hannes Rudsäter ordförande Liberala ungdomsförbundet (LUF) Södermanland