Bjarne Thysell tävlade för både Ärla och landslaget som aktiv och har under åren sprungit Stockholm Marathon fem gånger med en femteplats som bäst på tiden två timmar och 19 minuter. Långdistanslöparen har även sprungit långa lopp i riktig hetta ett par gånger.
– Värst var nog Stockholm Marathon 1997. Den gången kommer jag ihåg för jag hade lite problem med magen och kunde inte dricka som jag ville. Det fick jag betala för på slutet, säger 53-årige Bjarne Thysell.
Dricka och fylla på med vätska är just något som är otroligt viktigt inför de 4,2 milen i rekordvärmen.
– När det är så här varmt är det viktigt att även fylla på med sportdryck för att få i sig salter och mineraler dagarna innan. Skulle man bara få i sig vatten är det lätt att dränera kroppen för det måste finnas något som binder också, så kombinera med vatten och sportdryck. Det är även viktigt att se till att äta ordentligt med kolhydrater och det kan så klart vara jobbigt att äta när det är så här varmt men då finns det sportdrycker att ta till som innehåller kolhydrater.
– Det kan också vara klokt att vara ute i solen dagarna innan så att kroppen vänjer sig vid värmen. När jag tävlade försökte jag även få in så att jag tränade just vid den tiden då loppet skulle gå så att kroppen kunde vänja sig. Så det kan också vara bra om man har möjlighet till det.
Under långlopp kan många få problem med att anpassa farten i värmen och för Bjarne själv tog det ett tag innan han hittade rätt med temperaturen.
– Under Finnkampens 10 000-meterslopp 1991 på Stockholms Stadion var det otroligt varmt och då fanns det inte utställt någon vätska. Det blev som en gryta på innerplan och efter loppet svimmade jag. Då blev jag helt överhettad men jag tog mig i mål och det slutade med att de fick bära ut mig på bår. Jag vaknade först 20 minuter efter loppet.
– Jag var i jättebra form då men hade problem redan från början med värmen för jag har alltid svettats ganska lite och den gången blev jag överhettad. Men jag lärde mig hur jag skulle göra för det räckte med att jag kylde ner huvudet med lite vatten och hade något på skallen. Jag tog en svamp vid stationerna och hällde över mig så efter det klarade jag det bra.
Utöver det tipsar han om att dricka ofta och inte hoppa över några vätskestationer. Den förre landslagslöparen menar att det är bättre att dricka mindre men ofta och inte lita på törsten som markör – och förstås att sänka sina mål under en sådan här varm dag.
– Då är det viktigare att gå ut lite lugnare än vad man brukar så att man har krafter kvar till slutet. När temperaturen är över 25–30 grader påverkas kroppen mer. Man brukar säga att tidsmässigt handlar det om fem, tio minuters försämring på totaltiden på ett maraton. Och för motionärerna som är ute lite längre kanske det blir det fler minuter men en del klarar så klart värmen bättre än andra så det brukar vara lite olika.
När du har slutfört loppet eller din löpning är det bra att du försöker komma undan solen och fylla på vätskedepån. Då är det, precis som innan löpningen, inte bara vatten du bör få i dig. Även sportdryck är bra eftersom du då får i dig salter och återhämtar dig fortare.
– Jag själv hade svårt att äta direkt efteråt men för de som kan är det bra att få i sig något så fort som möjligt. En måltid hjälper också till att hålla kvar vätskan, säger Bjarne Thysell.
Tycker du man ska avstå ett lopp i 30-graders rekordvärme?
– Är du tränad för att springa ett maraton är det ingen fara. Men har du jätteproblem med värmen och även är otränad så ska du avstå. Då ska du verkligen fundera på om det är värt det.
Efter loppet är det viktigt att du låter kroppen vila.
– Efter EM i Budapest 1998 stack jag ut och joggade dagen efter då pajade jag min häl. Jag kände mig ändå pigg och tänkte att det kan väl inte göra så mycket men det gjorde, trots flera försök, att jag fick lägga ner karriären. Kör alternativa aktiviteter som simma eller cykla de närmare dagarna efter ett längre lopp.
När Stockholm Marathon firar 40-årsjubileum under lördagen kommer Bjarne Thysell att vara på plats för att langa vätska till Ärlalöpare.
– Jag ska se till att vår löpare Mirza Nalic får i sig vätska för han har som mål att springa under två timmar och 30 minuter.