SJ ber Nyköpings tågpendlare om ursäkt: "Har varit en tuff vinter"

En exceptionell vinter i kombination med ökad turtäthet blev för mycket för SJ:s vagnspark. SJ ber nu om ursäkt för vinterns tågkaos på Nyköpingsbanan och ger ett löfte till pendlarna.

Den tuffa vintern har slitit på SJ:s vagnspark och en akut reservdelsbrist har uppstått.

Den tuffa vintern har slitit på SJ:s vagnspark och en akut reservdelsbrist har uppstått.

Foto:

Övrigt2018-02-01 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

– Det har varit en tuff vinter för våra vagnar som fått kroppsskador på hjulen. Men inom någon vecka kommer vi kunna köra med full vagnskapacitet på Nyköpingsbanan igen, säger Christer Litzell, affärschef på SJ.

Som vi tidigare skrivit kulminerade vinterns tågkaos på Nyköpingsbanan runt vecka 7 då flera tåg ställdes in utan information. Någon ersättningstrafik sattes inte heller in. Sörmlands kollektivtrafikmyndighets chef Helena Ekroth, för sitt agerande under vecka sju. Men problemen med korta tåg eller inställda tåg har mer eller mindre fortsatt under hela mars.

Christer Litzell säger att man från SJ:s håll är uppriktigt ledsna över hur trafiksituationen utvecklade sig i mitten av februari och det olyckliga sammanträffandet med att SJ:s sms-tjänst slogs ut vid samma tillfälle. Han förklarar även att de inställda tågen och förseningarna delvis beror på den tuffa vintern som slagit ut vagnsparken.

Det som hänt enligt Christer Litzell är själva flytbanan på vagnshjulen, alltså ytan som ligger mot rälsen, har fått sprickor. Sprickor uppstår när tåg bromsar ofta på vintern och är vanligt på regionaltåg eftersom att det inte är så långt mellan stationerna.

Ytan värms upp, och kyls ned och till sist uppstår skadan. I vinter har det här drabbat flera tåg och till sist tog både reservdelar och vagnar slut. I stället för att ställa in avgångar har man löst situationen genom att ha färre vagnar på vissa sträckor, vilket lett till att många arbetspendlare på Nyköpingsbanan fått stå på de folktätaste avgångarna.

– Vi har svarvare som går skift för att laga de här sprickorna och vi har även ställt in avgångar i andra delar av Sverige för att få loss vagnar till Mälardalsregionen som varit extra utsatt i vinter. Nu börjar vi komma i kapp med reparationerna och inom någon vecka kommer vi köra med full vagnskapacitet på Nyköpingsbanan igen, försäkrar Christer Litzell.

Förutom att be om pendlarna på Nyköpingsbanan om ursäkt passar Christer Litzell även på att lyfta SJ.

– Jag förstår att det kanske inte känns så för pendlarna men punkligheten har faktiskt ökat varje år de senaste sju åren. 2010 hade Nyköpingsbanan en punktlighet på 83 procent och förra året låg den på 93 procent. Vi kör faktiskt mer tåg trots allt, turtätheten har ökat med 50 procent.