Skolan ska spegla samhället

På Nyköpings högstadium är det självklart att mötas, oavsett vem du är. FOTO: ANNELIE DANLING BRASH  Fler borde få upp ögonen för Tystberga. Där finns det bland annat härliga caféer. FOTO: SANDRA NORDINOm vi försöker lära oss av våra misstag så kanske både vi och vår natur mår bättre. FOTO: SANDRA NORDIN

På Nyköpings högstadium är det självklart att mötas, oavsett vem du är. FOTO: ANNELIE DANLING BRASH Fler borde få upp ögonen för Tystberga. Där finns det bland annat härliga caféer. FOTO: SANDRA NORDINOm vi försöker lära oss av våra misstag så kanske både vi och vår natur mår bättre. FOTO: SANDRA NORDIN

Foto:

Övrigt2018-04-30 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Integration Sverige riskerar att bli mer segregerat om vi inte kan mötas naturligt i våra bostadsområden och i våra klassrum. Forskningen säger att vi blir mer toleranta och ­öppna bara av att se och möta ­andra grupper av människor än oss själva om vi möts naturligt i våra bostadsområden. ­Inget konstigt med det och ­ganska självklart.

Det borde också vara självklart att alla grupper av ­människor möts i våra klassrum och att vi lär av varandra i ­erfarenhet och kunskap. På detta sättet utvecklas vi som människor och utvecklar kunskap, empati och nya tankar som för oss ­vidare i ett samhälle som blir mer och mer globaliserat. Om Sverige ska gå framåt i mångfald, kunskap och innovation behöver då samtliga skolor ta emot samtliga grupper av elever.

På Nyköpings högstadium är det självklart att mötas, oavsett vem du är och jag är säker på att just dessa möten frigör energi och bidrar till ett sammanhållet samhälle. Om vi inte gör detta riskerar vi ett samhälle där vi blir rädda för ­varandra och den andre ses som någonting annorlunda. För mig är det självklart med mångfald i våra klassrum och jag förstår inte varför detta inte är självklart. Om segregeringen fortsätter i svensk skola och inte alla skolor tar emot ­samtliga elever oavsett bakgrund riskerar vi att få ett mer och mer segregerat samhälle och detta är ju logiskt. Om vi sedan lägger på segregationen i våra bostadsområden så får det allvarliga konsekvenser för vårt samhälle och vår ­samhällsstruktur. Jag har varit på flera utbildningar och träffat lärare från flera skolor. På vissa av dessa skolor fanns det t ex inga nyanlända elever och de funderade på att samverka med skolor som har nyanlända elever för att motverka främlingsfientlighet och rasism. För mig är ­detta mycket märkligt, då skolan ska spegla samhället och vi har nyanlända i samhället. Vi behöver gemensamt sätta oss ner och fundera kring skolans utmaningar då det gäller mångfald och kunskap. Att lära av varandra i mångfald bidrar till positiv samhällsutveckling.

Annelie Danling Brash