Det är två forskare från Umeå universitet som vill undersöka hur mycket läkemedelsrester som sprids till djurlivet på land som har bett om hjälp via Forskarhjälpen. I år deltar 31 högstadieskolor från hela landet.
Årets projekt heter "Spindeljakten" och handlar om precis det. Eleverna ska samla in spindlar och vattenprover som de sedan analyserar och blir då forskarnas förlängda arm ute på fältet. Just spindlar som lever nära vatten äter en hel del organismer som i många fall levt en stor del av sitt liv i vatten, till exempel trollsländor.
Under torsdagen begav sig 15 elever som går på naturvetenskap och teknikprofilen, från Nyköpings högstadium, till Brannäs våtmark i Oxelösund.
– Det är kul att få åka ut i naturen och göra lite praktiska saker även om jag tycker att spindlar är lite äckliga, säger Simon Jakobsson.
– Det var inte lätt att få in spindeln som jag hittade i provröret, skrattar Gabriel Andersson och fortsätter:
– Vi har tidigare letat insekter vid Qvarnen i Nyköping, men då tittade vi bara på dem och skrev upp vilka vi hittade.
Forskarhjälpen leds av Nobelmuseet och den klass som gör den bästa presentationen bjuds in till Nobelprisutdelningen i konserthuset i Stockholm.
– Vid tidigare tester har man sett att fiskar får ett helt nytt beteendemönster när de vistas i vatten med rester av antidepressiva mediciner, avslutar läraren Ylva Dahlberg.