Rädda barnens rapport Barnfattigdom i Sverige redovisar utvecklingen av barnfattigdomen i landet till och med år 2016. Enligt rapporten uppgick antalet barn som lever i fattigdom till 186 000 år 2016, motsvarande 9,3 procent. Det är en minskning sedan 2011 med 1,5 procent eller 17 000 barn. Samtidigt har klyftorna ökat mellan de som lever i fattigdom och majoriteten som lever i ekonomiskt mer välmående hem. Situationen uppmärksammades i samband med internationella fattigdomsdagen på onsdagen.
Rapporten är ingen munter läsning för Sörmland som med sina 13,8 procent har högst barnfattigdom i landet. Sammantaget lever över 8 100 barn i Sörmland i fattigdom. Bland landets kommuner ligger Flen trea med 19,9 procent, Katrineholm femma med 18,8 procent och Eskilstuna åtta med 17,6 procent.
[fakta nr="1"]
Eskilstuna stadsmission driver flera projekt där de kommer i kontakt med barnfattigdomen i staden. Genom projektet Matlaget tillvaratas matsvinn som distribueras till behövande hushåll, varav många är barnfamiljer.
– Där syns tydligt hur ganska många barn är berörda av fattigdom. Alla föräldrar har inte råd att skicka med en frukt till skolan eller köpa näringsriktig mat. Första året vi startade upp kom det en familj med fyra barn som hade ätit havregrynsgröt i två veckor. Det är en ganska slående bild. Man köper den billigaste maten för att kunna bli mätt, säger Tomas Lindroos, direktor på Eskilstuna stadsmission.
– Sedan är det givetvis allt det materiella. De kanske inte kan gå på discot där det kostar ett antal kronor att köpa godis och vara där. De kanske inte har de nya skorna, får åka på semester eller vara med på aktiviteter eftersom föräldrarna inte har råd. Situationen är jobbig, men barn vill ofta i det längsta skydda sina föräldrar. Att vara fattig i Sverige i dag är något man skäms väldigt mycket för.
Enligt Tomas Lindroos för stadsmissionen en dialog med Flens kommun om att starta upp Matlaget även där och att man är öppna för att agera inom hela länet.
Siffrorna för barnfattigdomen korrelerar med både arbetslöshet, där Sörmland har bland de högsta siffrorna i landet, och andelen av befolkningen som tar emot någon form av ekonomiskt bistånd. I Eskilstuna tog 8,5 procent av befolkningen emot bistånd 2017. I Flen och Katrineholm var siffran 8,1 respektive 7,6 procent att jämföra med riket i stort på 4 procent.
Barnfattigdomen har enligt rapporten minskat i 202 av landets 290 kommuner och så även i flera av Sörmlands kommuner, däribland Eskilstuna, Gnesta och Strängnäs. I Katrineholm, Vingåker och Oxelösund har andelen i stället ökat kraftigt.