"Uppenbart att sjukvården bör skötas av staten"

Sjukvården borde skötas av staten, inte av landstingen, skriver Carl Gustaf Wennerholm, VFP.

Sjukvården borde skötas av staten, inte av landstingen, skriver Carl Gustaf Wennerholm, VFP.

Foto: Höjman/TT Isabell

Övrigt2018-01-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Intensiva valkampanjer har avlöst varandra, men resultatet – det vill säga valresultatet – var för många en besvikelse. Hur skall Sverige regeras de kommande åren? blev en befogad fråga.

Av gammal vana lade de röstberättigade, som i tidigare val, även sina röster för politiker till landstinget, de 21 landsting som finns i olika delar av vårt land. Detta är anmärkningsvärt, eftersom en utbredd opinion anser landstinget obehövligt, eller i varje fall olämpligt i skötseln av sjukvården. En spegling av folkopinionen hade varit att rösta blankt eller inte alls.

Landstinget eller tingen instiftades ursprungligen under Birger Jarls tid på 1200-talet; blev reformerat under 1600-talet av riksbyggaren Axel Oxenstierna; ytterligare reformerat i mitten på 1800-talet för att inkludera ansvaret för sjukvården. Det är det landsting vi har i dag, men 21 stycken med delvis olika rutiner och regler, ofta till förfång för de vårdbehövande. I många landsting sitter uppenbar administrativ inkompetens. Ett alltmer tydligt missnöje förtydligas av att sjukvårdspartier bildas på många ställen.

I Sörmland kan vi glädjas över framgången för Vård för Pengarna under Jonas Lindebergs ledning; är nu det näst största partiet i Landstinget Sörmland. Och eftersom vi fortfarande har denna jättelika organisation, kan vi hoppas att nya impulser kan förbättra de sämsta delarna av vården, nämligen sjuksköterske- och vårdplatsbristen.

För många av landstingets 7 000 anställda jobbar med administration - alldeles för få med patientkontakt. Om vi multiplicerar med 21, får vi en gigantisk institution, en "stat i staten", som lägger sig i det mesta i samhället. En hydra! Men sjukvården klarar de inte.

Det saknas kunskap och kompetens. Uppenbart är att sjukvården inte bör ligga under landstingsledning. KD har som hittills enda riksdagsparti hävdat att landstinget bör avskaffas. Att utföra detta kräver ett riksdagsbeslut. Troligen skulle många ansluta sig om frågan väcks i riksdagen.

Vad som behövs är en professionell kompetens, en ledning utan inblandning av klåfingriga politiker, oavhängig och opolitisk men lydande under staten. Men så länge landstinget finns kvar, får vi göra det bästa av situationen.

Carl Gustaf Wennerholm

landstingsledamot Vård för pengarna, Trosa