Vårdpersonalen gynnas inte av kömiljarden

Övrigt2018-03-10 12:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vården Leivik fortsätter ihärdigt att tro på kömiljarden. Myndigheten för vård- och omsorgsanalys (Vårdanalys) beskriver i rapporten Varierande väntan på vård från 2015 en enkätundersökning som visade att 55 procent av de tillfrågade verksamhets- och klinikcheferna ansåg att kömiljarden ledde till undanträngning. I sin senaste rapport om väntetider, Löftesfri garanti, från 2017 beskriver Vårdanalys att den bristande tillgängligheten är ett långvarigt och strukturellt problem som inte löstes långsiktigt med kömiljarden och att kömiljarden inte har gett upphov till långsiktiga förbättringar efter att den avslutats.

Socialstyrelsen visade i en intervjuundersökning som genomfördes i slutet av 2011 att hälso- och sjukvårdspersonalens attityd till kömiljarden var negativ. Problem som nämndes var till exempel att ersättningarna från kömiljarden gått till landsting som redan har en god ekonomi och att den har lett till fiffel med redovisningen för att nå upp till kraven.

Vårdpersonalen gynnas inte av kömiljarden. För oss socialdemokrater är de av största vikt att personalen ska ha bra arbetsvillkor och känna sig trygga i sin yrkesutövning. Därför har vi i Sörmland valt att satsa på fler specialistsjuksköterskor och möjliggjort för fler sjuksköterskor att utbilda sig på betald arbetstid samt tillsatt utbildningsplatser med studielön. Vi har även infört möjligheten att läsa till sjuksköterska med studielön om du är undersköterska.

Vi kan se att de satsningar vi gjort har burit frukt då 89 procent av medarbetarna i Landstinget Sörmland rekommenderar sin arbetsplats för andra. För oss går trygga och goda arbetsvillkor för personalen i vården före en ny kömiljard som inte gagnar personal eller patienter.

Vi vill nu gå vidare med att utöka den betalda specialistutbildningen för sjuksköterskor och stärka kompetenskraven inom vård och omsorgsutbildningen. Vi vill också införa ett arbetsmiljölöfte för hälsosammare arbetstider, höja friskvårdsbidraget och införa en kompetensplan för varje vårdanställd i Landstinget Sörmland.

Monica Johansson (S) Landstingsstyrelsens ordförande