Vi vill skapa en långsiktig och hållbar lösning för ridsporten

Övrigt2018-02-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ridsport Under hösten startade Kultur- och Fritidsnämnden (KFN) en dialog med aktiva ridverksamheter i Nyköpings kommun. Dialogen har skett i enkätform, men även genom personliga möten.

Målsättningen med ­dialogen är att skapa en bild av omfattning och inriktning för en framtida hästsportanläggning i Nyköping.

Dialogen är inte avslutad. En workshop för inbjudna föreningar hålls inom kort, med ­syfte att få en ännu tydligare­ bild av vad för slags anläggning vi ska ha. Alla som vill är dessutom välkomna att lämna synpunkter i ämnet, som diarieförs och hanteras.

Utifrån dialogen ser vi att det behövs en stor, modern ridanläggning för en mängd olika behov – med fokus på ridskola.

Lägerverksamhet och ridskola är givna delar för en kommunal ridanläggning. En ridskola behöver 20–30 hästar för att verksamheten ska kunna bedrivas på ett väl fungerande sätt, verksamhetsmässigt och ekonomiskt.

Ridhuset är en socialt viktig plats för unga, inte minst för tjejer. Det är önskvärt att anläggningen innehåller utrymmen i någon form för barn och ungdomar, för att kunna fungera som ”fritidsgård”.

Vi tror att kommunen är bäst lämpad att sköta driften av anläggningen. På så sätt kan personer få möjlighet att arbetsträna och de ges en meningsfull sysselsättning – djur är en bra brygga till ett fungerande socialt liv.

Hästsporten är bred och innefattar inte bara ridning. Det finns en mängd olika inriktningar och om alla ska kunna utnyttja anläggningen ställer det höga krav på densamma. Ambitionen inom de ekonomiska ramar som finns är även att skapa en attraktiv ­besöks- och tävlingsarena. En stor anläggning ställer krav på ­exempelvis goda parkeringsmöjligheter, WC och omklädningsutrymmen, kafeteria och mötesrum.

Vi lägger stora resurser på att anläggningen ska kunna möta alla dessa önskemål och behov.­ Vi tror att det skapar långsiktighet och ger fler möjlighet till en meningsfull fritid.

Vid sidan av KFN:s arbete har Tekniska divisionens projektenhet under hösten arbetat fram en förprojektering för ­anläggningen. En mer exakt ­lokalisering och utformning av ridsportanläggningen samt kostnadskalkyl har tagits fram.

Utifrån detta gav kommunstyrelsen i januari uppdraget att gå vidare med projektet. Just nu är vi i ett skede då handlingar tas fram till ett förfrågningsunderlag för upphandling. ­Exakt placering inom beslutat område fastställs, ramar sätts för utformning och tekniska krav på anläggningen. Parallellt med detta fortsätter alltså dialogen med aktiva aktörer i kommunen.

Vi vill satsa på en riktigt bra ridsportanläggning. Att ­bygga en sådan kräver stora resurser,­ det går inte i en handvändning. Sedan Bullersta försvann har det blivit ett tomrum men nu jobbar vi målmedvetet med den nya anläggningen vid Flättnaleden.

Carina Wallin Ordförande Kultur- och fritidsnämnden och projektgruppen för ny ridsport- anläggning i Nyköpings kommun