Allt eller inget på tallriken

Krönika2014-01-03 07:28
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges Mästerkock, Dessertmästarna, Matslaget, Kockarnas kamp. När 2013:s tv-år ska summeras är det tveklöst väldigt mycket mat på tablån. Och amatörkockarna hemma i stugorna lagar mat som aldrig förr. Vi briserar oxtunga och karamelliserar brysselkål och skäms lite när falukorven åker fram en stressig vardagskväll (det är ju inget som hamnar på Instagram). Matporren har stundtals blivit lite pervers.

Samtidigt pratar vi väldigt mycket om mat, speciellt på det nya året med ännu en beach-säsong i sikte. Vi pratar om vad vi bör äta, inte bör äta. Det är ju så klart varken ekonomiskt eller moraliskt försvarbart att äta allt för stora mängder. Heller inte mat som framställts på ett sätt som påverkar miljö och djurs välmående. Men jag tänker på våra dieter som snarare tar hänsyn till quickfixen än miljöförstöringen eller hälsan.

Nätbokhandlarnas bästsäljarlista toppas av böcker om dieter som bytt namn till livsstil. Vi ska leva på bacon och smör. Fasta två dagar i veckan för att äta "vad vi vill" resten. Det finns en samhällelig inställning där mat är en "synd" och något vi "unnar oss". Det kan jag tycka känns lite bortskämt när så stor del av världens befolkning svälter. Kanske är det just på grund av den insikten vi hamnat i denna motsägelsefulla kamp mellan dyrkan av pretentiösa kockars vilda fantasier och fighten mot kalorier eller kolhydrater. Landet lagom har glömt hur man äter lagom.

För det känns som mat har blivit något som aldrig får vara bara mat. Att vi har tappat det mest basala att äta bör man annars dör man. Att man kanske inte måste uppfinna hjulet igen utan bara äta lagom och lite av allt.

Kanske är det jag som är känslig. Jag har haft min beskärda del av ätstörningar, och då sniffar man enkelt upp andras komplicerade inställning till mat. Och visst är det komplicerat att äta sunt och rätt och samtidigt ha en okomplicerad inställning, inte minst i det medie- och samhällsklimat som råder. Och så klart är det inget fel att upptäcka spännande ingredienser om man har intresset. Men falukorv är också okej liksom groddar och morötter. Det viktigaste av allt är att du mår bra av vad du äter.

Att hitta rätt kan vara minst sagt förvirrande. Idag ger Nyköpingsbon, hälsocoachen och bloggaren Fia Larzon sina bästa hälsoknep. Förutom det läser jag nya magasinet Hunger och Lotta Larssons bok 10 lektioner i matlagning för att hitta rätt i matdjungeln 2014.

Läs mer om