Hemligheten bakom tyranni

KRÖNIKA2016-07-29 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Hemligheten bakom frihet är att utbilda folk, medan hemligheten bakom tyranni är att hålla dem i okunskap."

Fransmannen Maximilien de Robespierre var en av de första politiker som kallade sig för demokrat. På 1700-talet motionerade han om allmän rösträtt (dessvärre bara för män, naturligtvis). Han avskaffade slaveriet i sitt hemlands kolonier. Han lanserade en deklaration om mänskliga rättigheter. Han införde kostnadsfri och obligatorisk skolgång.

Robespierre slutade som diktator, sina ideal till trots. Mot slutet av sitt liv ledde han Frankrike under "skräckväldet", då tusentals av regimens meningsmotståndare avrättades och människors friheter inskränktes.

Efter kuppförsöket i Turkiet har Erdogan tagit ännu många fler steg mot galenskapen. Presidenten sa nyligen att han vill återinföra dödsstraff. Landet har utlyst undantagstillstånd, vilket innebär att man kan frångå Europakonventionen om mänskliga rättigheter och att Erdogan kan fatta beslut utan parlamentets stöd. De senaste veckorna har bland annat 3 000 domare, 8 000 poliser samt över 40000 lärare och pedagoger sparkats. Dessutom är det numera förbjudet för akademiker att göra tjänsterelaterade resor utomlands.

Ett helt Nyköping av statligt anställda har på några få dagar avskedats. Människor med kompetens och egna uppfattningar tystas. Det handlar om att få folket att inte våga drömma om ett demokratiskt samhällssystem, att hålla invånarna ovetande om annat än regimens fördelar. Robespierre blev enväldig själv till slut, men han sa något klokt: Okunskap är tyrannens hemliga vapen.

VIK REPORTER hannes.rudsater@sn.se 0155-767 00