Krönika: Kremlologi i Frankfurt

På torsdagen lämnar Europeiska centralbanken sitt viktiga besked om räntan. Det handlar om rena kremlologin när orden från chefen Jean-Claude Trichet ska tydas, skriver SN:s näringslivsreporter i en skildring från insidan:

KRÖNIKA2011-06-09 12:54
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

► Nu förbereder sig teckentydarna i Frankfurt för månadens eldprov. Europeiska centralbankens chef Trichet ska på torsdagseftermiddagen uppenbara sig i sammanträdesrummet högt upp i Centralbankens skyskrapa i Frankfurt, och beskriva sin syn på läget. Han kommer ge ett räntebesked - ska räntan höjas, som många tror, eller ska den lämnas orörd? Kanske har Centralbankens fötter kallnat på grund av Greklands ekonomiska haveri, och hur ska det gå för Europas ekonomi i framtiden? Om den höjs, går det att utläsa hur Jean-Claude Trichet och Europeiska Centralbanken kommer att staka ut räntebanan framöver?

Beslutet som kommer tillkännages är enormt betydelsefullt för för staters ekonomi, för hela Europas finansvärld och för oss vanlig bolånekunder.
Kodord, tecken, gester och harklingar tolkas. Journalister på plats läser av centralbankchefens minsta skiftning i ansiktsuttrycket.

En presskonferens på Centralbanken är en mycket märklig företeelse. Jag hade nöjet att bevista skådespelet vid novembermötet förra året. Inpasseringen är extremt noga kontrollerad, mer ingående än på flygplatser i värsta terrortider. Allt röntgas, och metalldetektorn piper till och med för ett örhänge.
Konferensen hålls i ett särskilt pressrum många våningar upp. Innan bjuder banken på buffélunch, och stämningen är något spänd medan Europas ekonomireportrar tuggar kycklingspett och laxpaj. Det sörplas bubbelvatten och vin, för banken missunnar inte pressfolket en slurk alkohol inför den pressade timmen i sammanträdesrummet.
När klockan närmar sig strömmar folket in i det fönsterlösa rummet. Några stjärnreportrar är väl kända, och vi andra förväntas nästan vördnadsfullt bereda plats för dem.
Så tystnar det dämpade sorlet. Säkerhetsfolk uppenbarar sig och kollar att kusten är klar.

In på podiet kommer en liten gråhårig man, Europas mäktigaste ekonomigeneral. Han går spänstigt, och blickar ut över församlingen innan han sätter sig framför namnskylten, som det står Jean-Claude Trichet på. Han sällskapas av två biträdande chefer, men de sitter tysta och tittar dystert på åhörarna. De har nog tråkigt.
Jean-Claude Trichet börjar tala. Långt, rätt entonigt, och på för all del rätt så charmig engelska med fransk brytning. Till slut kommer förklaringen till månadens räntebesked.
Kremlologerna har fullt upp att tolka och tyda det han säger.
Efteråt blir det frågestund. Eller åtminstone något som ska se ut som det. Några får fråga. Han tilltalar stjärnreportrarna med namn och väljer noga vilka som ska få ordet. Fast centralbankchefen besvarar egentligen inga frågor, han håller en ny monolog som oftast verkar undvika att beröra det som frågeställaren vill veta.

Hela tiden blixtrar fotograferna med kameror. Några ligger på golvet framför Hans Excellens. Man blir verkligen nyfiken på hur Monsieurs näsborrar ser ut genom skarpt teleobjektiv.

Vips är det över. Centralbankschefen bestämmer sig plötsligt för att det är nog. Han ler professionellt, nickar åt stjärnreportrarna, reser sig och solar sig några sekunder i fotoblixtarnas sken. Hans biträdande chefer står bredvid och ser fortfarande lite molokna ut. De lommar av scenen efter Monsieur Trichet.
Då utbryter sorlet igen. Diskretare nu än innan, och mer sammanbitet. De flesta har brått till en undanskymd plats där kan leverera sin tolkning av månadens harklingar, pekanden och kodord.

Johanna Cederblad är näringslivsreporter på SN

Fotnot: Kremlologi är ett begrepp från Sovjettiden och stod för konsten att gissa sig till vad som pågick i de innersta politiska kretsarna i Sovjetunionens ledning, framför allt genom teckentydning och att läsa mellan raderna.