Krönika: Nej, nakenläckan är inte tjejernas fel

SN:s Evelina Malteson skriver om de nakenbilder som läckt ut på kända kvinnor i Hollywood.

evelina

evelina

Foto:

Krönika2014-10-10 10:34
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I augusti läckte ett gäng nakenbilder på bland andra Jennifer Lawrence, Kim Kardashian och Kate Upton. Hackare hade nästlat sig in i det berömda molnet och nakenläckan har väckt enorm debatt.

Det som äcklar mig är att tjejerna som utsatts skuldbeläggs. Ett "du-får-väl-skylla-dig-själv" stigma, hade du aldrig tagit bilderna hade det inte hänt lilla flicka! Girls-profilen Lena Dunham har kallat händelsen "ett sexualbrott". Och likheterna är många, samma visa som i våldtäktsrättegångar. Fast "vad hade du på dig" har bytts ut till "varför tog du bilden".

Nej, det hade inte hänt om bilderna aldrig blivit tagna (obviously). Men det är 2014. Det handlar om vuxna kvinnor som har ett sexliv. Vad man tycker om att göra innanför de ramarna är upp till var och en så länge man mår bra av det själv. Men jag tror det ligger kvar i gamla kyskhetsnormer och spökar. Sen är det också lite märkligt att lägga skyll-dig-själv kortet i en tid när vi alla glatt delar bikinibilder och halvnakna bilder på våra barn utan att fundera på konsekvenserna.

Lawrence talade i alla fall ut om bildläckan i veckan, vilket också är sjukt att hon ens ska behöva göra. För någon stans fick hon försvara sig inför magasinet Vanity Fair som citerar; "Jag har inget att be om ursäkt för. Jag var i ett kärleksfullt, hälsosamt, fantastiskt förhållande i fyra år. Det var på distans och i det läget står man i valet mellan att ens pojkvän kollar på porr eller på dig."

Vad spelar det för roll om Lawrence var i ett förhållande eller inte? För även om hon som hon säger inte "har något att be om ursäkt för" gör hon ändå det genom att "legalisera" bilderna i ett accepterande sammanhang. Bilderna var till hennes pojkvän. Det spelar väl ingen roll, Lawrence har blivit utsatt för ett övergrepp och vad hon gjort innan är ointressant.

Lawrence säger också till tidningen att de som tittat på bilderna borde kräla i skam. Det tycker jag med, för det är inte Lawrence eller någon av de andra tjejerna som gjort fel. De är de idioter som gjort sig besväret att hacka sig in, inte bara digitalt, utan också i tjejernas innersta rum, för att sedan sprida det på nätet. Glatt påhejjade av alla som bidrar till förnedringen genom att söka upp bilderna i något av Internets mer obskyra hörn.

Läs mer om