Låt oss prata och lyssna

KRÖNIKA2016-08-18 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Är Nyköping verkligen segregerat? undrar en läsare på Facebook efter att ha läst första delarna av SN:s artikelserie "Flyktingkrisen – och nu då?". Han tycker själv inte det, men öppnar för att andras bild av Nyköping kan skilja sig från hans. Jag klickar mig nyfiket vidare för att ta del av Nyköpingsbornas åsikter i frågan.

Men jag blir snabbt besviken. Redan efter några få kommentarer har diskussionen lämnat sitt huvudspår, och handlar i stället om huruvida en specifik stadsdel är fantastisk eller hemsk, om det är farligt att röra sig där nattetid eller om man kanske ska hålla käften och flytta om man inte vill gilla läget. Tonläget är högt, kommunikationen enkelriktad.

Tänk att det ska vara så svårt att prata om de här frågorna. Det är ingen liten utmaning Nyköpings kommun och länsstyrelsen har tagit sig an när de arrangerar ett evenemang som beskrivs som en samtalsfestival på temat integration och social samvaro. Men jag vill ändå hålla med – nog sjutton måste vi kunna prata med varandra och lyssna på varandras insikter och åsikter.

Jag väljer att tro att det går, och under torsdagen och fredagens Forum Nyköping är du välkommen att prata mer om de här frågorna med mig och andra SN-medarbetare i vårt tält på Stora torget.

Har du inte möjlighet att vara på plats kan du följa evenemanget via sn.se och @wwwsnse på Twitter, eller ta del av allt det viktigaste från dagarna i fredagens och lördagens SN.