Seger eller dö - det är dags att börja lyssna nu!

Chefredaktör Eva Burman skriver krönika om hur demokratins fernissa nöts ned - lögn för lögn.

Krönika 17 april 2021 05:38
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tänk er in i följande scenario: Det har gått två månader efter valet 2022. Jimmy Åkesson har precis hållit ett animerat tal på Sergels torg. Sverigedemokraterna har krävt att få statsministerposten, efter att ha bjudits in till samarbete innan valet. Men Kristersson vägrar. Istället har socialdemokraterna fått igenom en minoritetsregering. Jimmy uppmanar åhörarna att aldrig erkänna sig besegrade, att valet har manipulerats och att Sverigedemokraterna förtjänar att leda landet. Segra eller dö. Välj sida och förbered dig på strid, skanderas det från sd-håll. En mobb med arga högerextremister, konservativa och konspirationsteoretiker stormar Sveriges riksdag.

Låter det osannolikt? 

Kanske. Men det är precis vad som hänt i USA. Och faran är inte över enligt experter. Det land som brukar kallas världens främsta demokrati faller isär efter år av polarisering. Freedom House undersökningar runt världen har visat att demokratin är på tillbakagång. I USA har Trumps mandatperiod kantats av attacker på demokratin. Och Trump har varit öppen i sitt uppsåt hela tiden. Han har hela tiden angripit medier med ord. Han har försökt påverka rättstaten och dess institutioner i flera år. Han har odlat den stora lögnen.

I dag finns krafter som aktivt verkar för att montera ner den demokrati du och jag tar för given. Det omöjliga scenariot i inledningen har skärvor av sanning i sig. Och även i Sverige måste vi börja lyssna på vad man faktiskt säger. Ordagrant.

Segra eller dö är ord myntade av Sverigedemokraternas tidigare gruppledare och "chefsideolog" Mattias Karlsson, som 2018 skrev i ett facebookinlägg att det bara finns två val, ”seger eller död” i kriget mot ”våra motståndare” som ”tvingat in oss i en existentiell kamp om vår kulturs och vår nations överlevnad”. SD:s partisekreterare Rickard Jomshof  skrev i en dold fb-grupp att "Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern, är vi tvungna att anpassa oss till den verklighet som råder här. Det innebär inte minst att vi måste anpassa vår retorik efter det rådande läget.".

Vägen till makten går genom yttrandefriheten. Som missbrukas. Alla radikala partier som kommit till makten, har gjort det genom samarbete med konservativa partier. Radikalisering sker successivt, men den sker. Så även i Sverige. Det som tidigare var omöjligt att uttrycka blir sakta men säkert normaliserat. Så bygger man en stor lögn. 
Ord betyder något. Så lyssna.

Ämnen du kan följa