Seriösa medier behövs i kristider

Chefredaktör Eva Burman skriver om hur viktigt det är med tillförlig information i kris och hur andra försöker underminera förtroendet.

Chefredaktör Eva Burman

Chefredaktör Eva Burman

Foto: Mikael Andersson

Krönika2020-04-04 06:27
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad är det som har hänt? Behöver jag vara rädd?  Vilka är symtomen? Vad händer med mitt jobb? Kommer jag få vård? 
När vi människor hamnar i kris söker vi tillförlitlig information. Och det är till de traditionella medierna vi går.

Trafiken på Sörmlands Medias sajter har skjutit i höjden de senaste veckorna. Sidvisningarna har ökat med 33 procent sedan vecka 11 och är nu uppe i 2,7 miljoner sidvisningar och nära 670 000 unika webbläsare i veckan, vilket är mer än dubbla Sörmlands befolkning. 

Våra reportrar dubbelkollar allt innan vi publicerar, stämmer av med källor och verifierar påståenden. Det florerar mängder av rykten där ute. Exempelvis påstås det att vanlig snuva inte är corona eller att det bara är äldre som blir svårt sjuka. Eller värre än så. Förra veckan var det en person som ringde redaktionen och meddelade att en känd person i en mindre stad hade dött. 

Det stämde inte. Frågan är, varför gör man så?

Faktakoll är en av grundpelarna i seriös journalistik. Och i pandemins spår har vi sett en hel del påverkansförsök från olika håll. Ryssland och Kina har på olika sätt men också tillsammans försökt att underminera människors tilltro till myndigheterna i Sverige och väst. De alternativa sajterna gör samma sak. Sår split med starkt vinklade eller påhittade historier. Bland annat påstods det i veckan att vi snott nyheten om de två killar som hostade på folk i ett misslyckat prank i Eskilstuna. Det var givetvis inte sant då tidningen har egna lokala källor. I en uppföljande artikel påstod samma sajt att ABF:s chef i Sörmland, Fredrik Pettersson, skulle ha sanktionerat och hjälpt till att producera filmen, trots att så inte var fallet. Nu hotas han till livet trots att han inget har med saken att göra.

Att man försöker påverka och söndra samhällen och tilltron för myndigheter, politiker eller media i kriser som denna är osmakligt, men också påtagligt.

Vår 68 man starka redaktion inom Sörmlands Media lovar att lägga all vaken tid på att ta reda på allt vi kan om pandemin och dess effekter på samhället. Vi jobbar dygnet runt för att säkerställa att du har de senaste uppdaterade och faktakollande nyheterna om läget. Vi försöker hitta nyheterna du vill ha, ljusglimtarna i mörkret lika mycket som uppdaterade siffror om sjukvårdens kapacitet. 

Men i takt med att intresset för vårt innehåll ökat under pandemins spår höjs också de arga rösterna om att få läsa gratis. Öppna sajterna, sluta låsa artiklarna, va fan håller ni på med era giriga jävlar. 

Svaret är att vi kan inte arbeta gratis. 

Vi är ett privat företag, visserligen ägt av stiftelser som inte kräver utdelning, men vi får finansiera oss själva. Inget presstöd täcker upp när kostnaderna överstiger intäkterna. Det enda vi kan spara på nu är personal. Och intäkterna faller precis som för alla andra i Coronans spår. Detta när medierna redan innan hade det kämpigt då techjättarna i USA får en allt större del av annonsintäkterna. Coronan blir dödsstöten. Branschen spår att vi ska tappa 50% av våra intäkter i år. Papperstidningen är då för alltid godnatt och frågan är om vi kan upprätthålla någonsånär lokal bevakning digitalt med ännu mindre resurser. Tveksamt. I alla fall i den utsträckningen att någon är beredd att betala för det. 

Som ett svar på det kom regeringen på fredagen ut med ett krispaket för branschen på 200 miljoner. Det räcker inte långt, men det kanske kan rädda något. 

Så om du undrar varför vi tar betalt för innehållet, tänk om. Och vi behöver dig, både som prenumerant och annonsör, för att vi ska kunna fortsätta göra vårt jobb. Just nu - men även i framtiden.