Ställ dig i givakt för helvete – det är allvar nu!

Chefredaktör Eva Burman om att det är allvar nu – vi måste rädda liv.

Krönika 5 november 2020 17:09
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur många ska dö för att du ska kunna leva som du vill? Ställ dig den frågan nu när antalet smittade börjar skena i Sörmland. För många är det möjligen som att slå in öppna dörrar. Men för andra är det fortfarande som att alla larm om smittspridning går in i ena örat och ut i det andra, sen rycker de på axlarna och fortsätter trängas på gymmet eller i affären. Avstånden är snarare centimeter än föreskrivna en och en halv m e t e r.

Och det går fort nu. Under torsdagen tog Folkhälsomyndigheten beslut om att stänga ner Sörmland då smittan ökar lavinartat, överallt. Smittskyddsläkare Signar Mäkitalo säger att läget är allvarligt. Under de senaste dagarna har antalet smittade i länets kommuner ökat snabbt och fler och fler vårdas på våra sjukhus. Fem personer ligger på intensiven i detta nu och vi kommer sannolikt se att kurvan med döda ökar snabbt igen. En smittar två, två smittar fyra, fyra smittar åtta bara på några dagar.

Folkhälsomyndighetens råd innebär att du bara får ha nära kontakt med din närmaste familj. Övriga aktiviteter ska du helt enkelt låta bli. Därför ska du avstå:
- aw:n med jobbet.
- middag med dina grannar.
- gympasset.
- bion.
- gå till frisören.
- shoppa.
- åka kollektivtrafik.
- ha fysiska möten.

Givetvis är det ett dråpslag för näringslivet. Framförallt för alla butiker, restauranger och servicenäringen. Men vi har inget annat val. För vintern är virusets bästa vän. Och det är här för att stanna. Så glöm tankar på att det är över till jul, eller ens till sommaren. Tvärtom kan det ta flera år tror Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare. Först när ett bra vaccin finns, och tillräckligt många har vaccinerats, kan smittan försvinna.

Men om vi hjälps åt nu, om vi gör det här riktigt bra så kan vi snabbare återgå till normala rutiner. Så håll ut och snälla – gör vad du kan för att platta ut kurvan. Annars kollapsar vården. För det finns en gräns för vad en redan utmattad vårdpersonal mäktar med efter en vår av kaos och död.

Det är helt enkelt dags att du slutar tänka på dig själv. Tänk på alla andra. Och det är inga råd Folkhälsomyndigheten ger. Det är order. Så ställ dig i givakt nu, för helvete.

Corona i Sörmland

Nya extra smittsamma coviden är här – nu uppmanas fler att vaccinera sig: "Ta fjärde sprutan"

Nya extra smittsamma coviden är här – nu uppmanas fler att vaccinera sig: "Ta fjärde sprutan"

Smittskyddsläkaren: Faran inte över – covidvåg väntar i december

Smittskyddsläkaren: Faran inte över – covidvåg väntar i december
Visa fler
Kommentera
Ämnen du kan följa