Mormor och morfar bodde på landet, strax utanför Skövde. Förutom kor, grisar och höns fanns även ett över 100 år gammalt brygghus på gården. Den ursprungliga funktionen var sedan länge förbi och huset användes främst till förvaring av olika föremål. Men den historia som byggnaden kunde berätta om bygden kom att bli intressant för hembygdsföreningen när det blev dags för vår familj att sälja gården.
Mina morföräldrar hade blivit för gamla för att driva jordbruket vidare och ville bo närmare tätorten. Saken var klar. Stock för stock monterades den lilla faluröda byggnaden ner och flyttades till bygdegården. Historien skrevs ner och sattes upp på en skylt intill brygghuset.
På dagens personligtsida kan ni läsa ett första porträtt i en serie om hembygdsföreningars eldsjälar. Kanske ni har firat midsommar vid hembygdsgården där ni bor. Men känner ni till dem som driver verksamheten? Hur ser de på hembygdsföreningarnas roll i samhället i dag? I år firar dessutom Sveriges Hembygdsförbund 100 år och de har utsett 2016 till hembygdens år.
Först ut i serien är Gåsinge Dillnäs hembygdsförening, som har sin hembygdsgård i Ullevi strax norr om Gnesta. De bjuder regelbundet in till ett stort antal aktiviteter, allt från midsommarfirande till bygdevandringar. Följ med på ett besök lite bakom kulisserna!
anna.henriksson@sn.se 0156-137 10