Varför följer Siri mig?

Krönika2015-12-29 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det plingar till i telefonen: Du har en ny följare på Twitter, berättar notisen. "Jaha", tänker jag.

Jag är inte världens mest aktiva twittrare, men ibland plingar det till. Oftast är det reklamkonton eller okända artister som promotar en EP som har tryckt på följknappen. Mer sällan är det personer som jag faktiskt känner eller följer på Twitter.

Den här gången blev jag lite tagen. Twitter berättar för mig att Susan Bennett, @SiriouslySusan, följer mig. "Jaså", säger jag och klickar in på Susans konto. Där står det:

"Susan Bennett, Voice-over Artist and Singer. Most of you know me as the voice of Siri. VOX, Inc., Los Angeles."

"Dra på trissor", tänker jag. Varför följer rösten i Apples mobiltelefoner mig? Känns ju lite udda. Karin Bernhardsson, en ung och tämligen okänd journalist i Nyköping – hur hittade Susan mig? "Hon måste ha sett alla mina intressanta tweets", tänker jag och kollar igenom mitt flöde. Nej, så var det nog inte. Jag kan inte tänka mig att Siri tycker att mina tweets är intressanta, såvida hon inte är sjukt intresserad av boxning på Rosvalla och SN:s jultips. Nej, det är nog en ren tillfällighet. En algoritm – ett sätt för Siri att marknadsföra sig själv på Twitter.

Men lite roligt är det att tänka sig Susan "Siri" Bennett sitta i hennes enorma LA-hus (som antagligen är väldigt amerikanskt utsmyckat till jul) och bara vänta på att det ska plinga till i telefonen: "Karin Bernhardsson följer dig".

REPORTER karin.bernhardsson@sn.se 0155-25 68 18

Läs mer om