18/1 - Krönikan är uppdaterad och rättad. Trosa kommun berättar var smittan finns sedan en tid tillbaka.
Förra våren ville vi granska hur väl kommuner och regionen lyckades skydda sina medborgare från pandemin som lamslagit världen. Vi begärde ut antal smittade och avlidna inom äldreomsorgen i varje kommun. Men det tog tvärstopp. Trots att dessa myndigheter bara en månad tidigare lovat bot och bättring kring insynen så lade man locket på efter en sinnrik samordning myndigheterna emellan.
Sedan dess har vi överklagat avslagsbesluten till kammarrätten. Och fått rätt på de flesta punkter. Antal smittade ska lämnas ut. Smittskyddsläkaren i Sörmland, Signar Mäkitalo, gick i höstas ut och ifrågasatte vårens försök att hemlighålla smittspridning. Sedan dess har de flesta kommuner tagit intryck. I Nyköping, Eskilstuna, Oxelösund, Katrineholm, Gnesta och Vingåker är man numera transparenta med var smittan finns och i vilken omfattning.
Men för Eskilstuna kommun satt det hårt åt. Där vägrade man även efter att de andra större kommunerna börjat berätta. Det rättsliga efterspelet pågick i kammarrätten in i absurdum. I yttranden till rätten påstod kommunen först att man inte hade sammanställningar och dessa skulle ta dagar att göra. När vi med flera oberoende källor kunde visa att kommunen visst hade haft sammanställningar hela tiden, bytte Eskilstunas företrädare strategi och påstod nu att förvaltningschefen Johan Lindström inte känt till dessa. Och att de nu inte kunde återställas rent tekniskt. Givetvis en efterhandskonstruktion. Men kommunen har äntligen börjat redovisa smittade per boende. I Strängnäs däremot vägrar man fortfarande. Likaså i Flen.
Har man då inte lärt sig någonting?
Undertecknad har JO-anmält hanteringen i kommunerna och regionen. Den processen tar tid. Men att myndigheterna inte berättar innebär att de öppnar för en förtroendekris. Det svenska systemet bygger på transparens och insyn. Sörmlands medias tidningar har inte någon gång i denna process varit intresserade av personuppgifter. Vi vill inte skada en enskild genom att publicera uppgifter som någon kan lida men av. Tidningen har till och med valt att inte publicera namn på ett äldreboende där 50 procent avlidit av Covid, med hänsyn till de chefer som annars skulle kunna identifieras. Sörmlands medias titlar tar ansvar. Som ansvarig utgivare ska jag överväga publicitetsskadan för den enskilde, eller dennes anhöriga, i förhållande till allmänintresset. Men att kunna berätta om hur väl en kommun eller regionen lyckas skydda sina medborgare borde vara en självklarhet i en demokrati. Där tjänar en mörkläggning bara till att undergräva för troendet för våra myndigheter. Så tänk om!