Vi står på randen till kollaps

Chefredaktör Eva Burman.
Chefredaktör Eva Burman.

Eva Burman skriver lördagskrönika om Sverigebilden och hur andra länder målar upp ett land som inte finns.

Krönika 23 november 2019 05:52
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vilken är Sverigebilden i andra länder? Tänker man på ett land med hög standard, stor frihet för individen och hög levnadsstandard? Eller tänker man på ett land på randen till kollaps? Sverigebilden står nämligen i fokus för världsopinionen och bilden av Du gamla du fria - fjällhöga nord är splittrad. 
Låt mig ge exempel på Sverigebilder som finns därute:

- Sverige har stoppat julbelysningen - för muslimernas skull.
- Sverige är så våldsamt att invandrare överväger att flytta tillbaka till länder i krig.
- Skolbarn i Sverige tvingas klä sig i orangea overaller, föräldrar som vägrar deporteras till en svensk ö i norra Atlanten. 
- Man tar barn av heterosexuella för att ge dem till homosexuella par, för att indoktrinera dem.

Den här bilden av Sverige förekommer i alternativmedier som Breitbart i USA, Sputik och RT i Ryssland eller i brasilianska tv-kanaler. Och Sverige nämns ofta. En undersökning av sajten Breitbarts artiklar har visat att Sverige nämns dubbelt så ofta än land nummer två och tre på listan - tillsammans. 

Men varför är Sverige så intressant kanske du undrar.

Svarat är att Sverige spelat en stor roll i opinionsbildningen utomlands. Sverige har lyfts upp som ett föregångsland med hög levnadsstandard, hög innovationstakt och hög jämställdhet. Genom att lyfta negativa saker om Sverige vill man visa att Sverige spårat ur - just på grund av de liberala idéer som styrt landet i snart ett sekel. 

Men står Sverige verkligen på randen till kollaps?

Svaret är nej. 

För även om det finns saker som inte fungerar optimalt så är standarden i Sverige generallt sett betydligt högre än i de flesta andra länder. Det visar exempelvis World Economic Forum i sin genomgång av en mängd olika jämförande undersökningar redan 2017 i artikeln: Why Sweden beats other countrys at just about everything. 

Så även om vi klagar på sjukhusköer, höga skatter, dålig tågtrafik eller något annat så kan vi utgå från att de flesta andra länder inte är bättre. De är ofta långt mycket sämre. Vi borde kanske helt enkelt uppskatta det vi har, för vi är förbannat bortskämda. Sverige står inte på randen till en katastrof. Men om vi hela tiden matas med uppgifter om sprängningar, om vi hela tiden hör politiker hamra in ord som talar om kaos, problemområden, invandring och kriminalitet i samma inandning så är det lätt att gå vilse. Och som företrädare för media vet jag att vi har ett stort ansvar här, vi måste nyansera bilden av ett samhälle i förfall. För den är inte sann.

Ämnen du kan följa