Debattkrönika: ”Om ministeriet för sanningen och det älskade egot”

Foto:

Krönikor2017-02-11 04:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läser på nytt George Orwells 1984. Han skrev den 1949, men redan 1945 kom hans första bok om den totalitära staten, Animal Farm (Djurens gård).

Orwell deltog i Internationella brigadens stridande förband i det spanska inbördeskriget på 1930-talet mot fascisten Franco. Orwell riktar skarp kritik mot de västliga demokratiernas ovilja, rent av feghet, att stödja den lagligt valda regeringen i Spanien: De svek sitt demokratiska ansvar, de ville inte förstå vad som var på väg, de blundade för Hitlers, Mussolinis och Stalins inblandning i kriget och deras vidare ambitioner.

Orwell skriver om ansvaret för demokratin: ”Färre och färre ord för varje år och medvetenheten allt mindre.”

I Animal farm varnar han för och raljerar med den sovjetiska makten: Den totalitära statens listiga, psykologiska och brutala nedbrytning av människors verklighetsuppfattning, självkänsla och självbild. Det propagandistiska gödsvinet Porker, domderande med sin upprätta tvåbenta gångstil, kunde vända svart till vitt. Han var expert på ”Den nya tron”.

Krig är fred

Frihet är slaveri

Okunnighet är styrka

I 1984 är det Storebror som styr och har tolkningsföreträde till nuet, historien och framtiden. Sanningsministeriet är tankens riktlikare och Nyspråk kommunikationen.

Orwell skriver: ”Vetenskap, i den gamla meningen, har nästan upphört att existera. I Nyspråk finns inget ord för vetenskap.”

Nyspråk är dagens verklighet. I Donald Trumps ”alternativa fakta” visar ledaren vägen, tar sig tolkningsföreträde och kräver lydnad. Dystopia är här och nu. Okunnighet är styrka. Faktaresistens råder.

Donald Trumps egocentriska verklighetsbild och hans slogan att göra ”Amerika stort igen” är ingen ny amerikansk politik. När Trumps rådgivare lanserade ”alternativa fakta” hade hon säkert i minnet George W Bush som 2002 skissade på det nya amerikanska imperiet där USA: ”skapar sin egen verklighet”. Eller med andra ord av Bush: ”Jag läser inte historia. Jag skapar den”, ur askan av Irak och Afghanistan.

Mark Lilla, en av USA:s ledande politiska tänkare, skriver om reaktionärernas mentala landskap i sin bok ”The shipwrecked mind”/Det skeppsbrutna förståndet (2016), att reaktionär politik och reaktionära politiker är helt rimliga i rätt tid, i rätt omgivning, med attraktiva budskap. Effekten blir att ju mer förtjusta vi är i vår egen förträfflighet, desto mindre förmögna blir vi att förstå den grundläggande psykologin hos nationer, folk, religioner och politiska rörelser.

Vad lär oss dessa två med pennan som vapen mot okunskap, egoism och bristande ansvar? Vad lär de oss om verklighetsbeskrivningar, om makt över samhället, över orden?

Jo, de lär oss att då är nu, och de lär oss tekniken för att avslöja svenska trollfabriker och andra falska ordjonglörer med ohämmat maktbegär: En är holländaren Gert Wilder, en annan är fransyskan Marine Le Pen, en tredje är svensken Jimmie Åkesson, en fjärde kan vara din granne.

Ulf-Göran Widqvist (S)

författare och småföretagare