Debattkrönika: "Visa att du tar kommunalvalet på allvar"

Foto:

Krönikor2018-06-09 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Sverige har vi val till kommunfullmäktige och riksdagen på samma dag. Det skapar ett bestämt demokratiproblem. Den gemensamma valdagen förefaller nämligen göra att vi inte riktigt gör självständiga och övervägda ställningstaganden i kommunalvalet. I valet 2014 röstade sju av tio väljare på samma parti i kommunvalet som i riksdagsvalet.

Problemet med det? I många fall lägger vi slentrianmässigt samma röst i kommunen som till riksdagen. Det är inte alltid optimalt. Vissa partier har nämligen svårt att mobilisera listor med kandidater i lokala val. Rösten riskerar därmed att bli bortkastad. Man röstar därför på ett parti som i praktiken inte finns och driver politik i kommunen. Istället för att få in en kandidat i fullmäktige som representerar oss, får vi en tom stol. Alltså ingen representant.

Tomma stolar är inte ovanligt i svenska kommuner. Totalt finns idag 85 stycken i Sverige, och de sörmländska kommunerna är inte förskonade. Enligt Valmyndigheten finns tomma stolar i Katrineholm (2), Oxelösund (1) och Vingåker (2). Samtliga tomma stolar i Sörmland tillhör Sverigedemokraterna. Det betyder att de sverigedemokratiska väljarna i dessa kommuner saknar viktiga representanter. Sverigedemokraterna är för övrigt överrepresenterade i riket som helhet vad gäller tomma stolar.

Ett relaterat demokratiproblem rör de politiska vildarna. Dessa har ökat rekordartat i svensk politik. En kartläggning från tidigare i våras visade att det fanns 352 politiska vildar ute i kommunerna. Också här är Sverigedemokraterna överrepresenterade. 155 förtroendevalda sitter kvar på sina poster, trots att de uteslutits eller frivilligt lämnat partiet. Precis som med tomma stolar, är konsekvensen att Sverigedemokraternas väljare kastat bort sin röst. Representanter som har valts in på SD-mandat sitter kvar och driver en annan agenda än den de valdes in på.

Budskapet till väljaren? Innan du går och röstar, gör hemläxan. Rösta inte automatiskt på samma parti som du röstar på till riksdagen. Ställ dig frågor av typen: ställer mitt favoritparti ens upp med en lokal lista, med kända namn, i valet? Har partiet haft problem med tomma stolar, avhopp och/eller politiska vildar under mandatperioden?

Kommunerna förtjänar att vi gör den ansträngningen, att vi tar kommunalvalen på allvar. För det är en viktig nivå. Kommunerna ansvarar för tunga välfärdsområden. Det är kommunerna som sköter förskolor, grundskola och gymnasium; ombesörjer socialtjänst och äldreomsorg. Kommunerna ansvarar för att det är rent på gator och torg, att soptunnor töms, att rent vatten rinner ur våra kranar och att avloppshanteringen fungerar. Uppmaningen är sålunda: gör noggranna och självständiga val också i kommunalpolitiken. Försäkra dig om att ditt partis lista tycks kvalitetssäkrad, att de som representerar ditt parti i kommunen är vettigt folk.

Gissur Erlingsson

docent i statskunskap vid Linköpings universitet, Gnesta