Mycket är bättre – kvar finns våldet mot kvinnor

Porrbilderna på arbetsplatsernas väggar är borta och lönegapet mellan män och kvinnor minskar. Men vi har fortfarande en lång väg kvar innan vi kan säga att vi har ett jämställt och sjyst samhälle.

Kristina Levin, chefredaktör och ansvarig utgivare på Södermanlands Nyheter.

Kristina Levin, chefredaktör och ansvarig utgivare på Södermanlands Nyheter.

Foto: Magnus Grimstedt

Kvinnodagen2024-03-08 04:43
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Samantha Fox, i princip naken, gränslandes en Harley Davidson-motorcykel, tittandes med en beslöjad blick över axeln på betraktaren. 

Med darriga ben klev jag in genom personalingången runt hörnet från bageriets kundentré och drog in doften av jäst och mjöl. Och fick syn på det som mitt 14-åriga jag betecknade som en porrbild. 

Det visade sig att alla i den helt igenom manliga personalen på min praoplats när jag gick i åttan tyckte mycket om den brittiska modellen och sångerskan. Och hade tapetserat omklädningsrummet (ja, det fanns bara ett) och väggarna i bageriet med bilder på henne som lämnade mycket lite åt fantasin.

Jag tror inte att bagarna reflekterade över hur min upplevelse av detta var. På alla andra sätt var det också en fin plats att stifta bekantskap med arbetslivet för första gången och jag minns den där praoveckan, och lördagarna jag jobbade för lön efter det, med värme. 

Men jag minns också bilderna på Samantha Fox, hur de fick mig att känna, att tänka på min kropp, att fundera över vad sex är och vilka krav jag hade på mig. Det var inte en skön känsla. 

Idag tror jag det är otroligt ovanligt med liknande bilder på en arbetsplats. För det accepterar vi inte längre. 

Vi accepterar inte heller sämre löner. Under de senaste åren har lönegapet mellan män och kvinnor minskat till under 10 procent. Sedan 2000 har lönegapet halverats. Den främsta anledningen är att flera kvinnor skaffar akademisk utbildning och att andelen kvinnliga chefer ökar.

Vi är med rätta ett av världens mest jämställda länder. Ändå behövs Internationella kvinnodagen.

För var tredje vecka dödas en kvinna av sin man i vårt land. 

2021 anmäldes 38 300 misshandelsbrott och 8 600 våldtäkter mot kvinnor eller flickor. Det är mer än en våldtäkt i timmen, dygnet runt, året om. Samtidigt räknar Brottsförebyggande rådet, Brå, med att bara 20 procent av fallen anmäls. 

Det här måste förändras. 

Jag uppmärksammar 8 mars genom att bjuda hem några goda kvinnliga vänner på middag. Vi kommer förmodligen inte att lösa jämställdhetsproblemen ikväll – men det är bara tillsammans vi kan förändra. 

Hur uppmärksammar du 8 mars?  

I en tidigare version av den här artikeln stod det felaktigt att en kvinna dödas varje vecka av sin man. Rätt är var tredje vecka.