Widqvist: Stoppa marschen mot mörkret!

Nyköping2019-05-11 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Omkring 60 procent av alla beslut som fattas i Nyköpings kommunfullmäktige har bäring på lagar och regler som skapats i EU-systemet. Även om Bryssel är en bit bort så är effekterna av EU högst påtagliga i vårt vardagsliv. Det är inte ”dom där borta” som fattar besluten om våra liv: det är ”vi här hemma” som avgör i vilka riktningar EU-besluten kommer att gå.

Det hela är ganska enkelt. Makten i EU är delad på tre: EU:s ministerråd (mäktigast), EU-kommissionen (mäktig) och EU-parlamentet (ganska mäktigt).

EU:s ministerråd består av representanter för medlemsstaternas regeringar. EU-kommissionen är den handläggande och verkställande byråkratin. EU-parlamentets ledamöter väljs av folket i varje medlemsland för en period av fem år.

För att påverka EU med din röst har du två val. Det ena gjorde du i det nationella valet i september 2018 då du lade din röst för att skapa en regering och den regeringen deltar i EU:s ministerråd. Det andra valet gör du den 26 maj när du väljer representant till EU-parlamentet. Samma anda, samma tanke: att ta ställning för idéer du tror på – vänster eller höger.

Den liberala demokratin är självklar att försvara: fria val, fria medier, religionsfrihet och oberoende rättsväsende med likhet inför lagen. Men räcker detta liberala ramverk för att jag ska känna mig nöjd med demokratin? Nej, det reflekterar alltför mycket det hårda klassamhället. Jag vill mer. Jag vill ha social rättvisa: social och ekonomisk trygghet, god utbildning, anständig bostad, ett meningsfullt arbete, jämlikhet och jämställdhet - den sociala demokratin. Vänster eller höger.

Medborgarna i dagens EU lever i allt hårdare klassamhällen. De sociala och ekonomiska klyftorna har ökat i alla länder inom unionen. Medborgarnas tilltro till samhällets och maktens vilja att garantera den grundläggande sociala tryggheten blir allt svagare. Med de allt djupare klyftorna har följt en snabb framväxt av nyfascistiska partier. Den här utvecklingen går att bryta. Vänster eller höger.

Parallellt med de allt djupare sociala och ekonomiska klyftorna har vi bland EU-ländernas makteliter fått en värderingsförskjutning, en devalvering, av tolerans och respekt för mänskliga rättigheter. Ett tydligt exempel är utvecklingen i Österrike. 2000 omfamnade det konservativa partiet nyfascisterna och bildade regering tillammans. Övriga EU-länder satte Österrike i frysen. 2017 slöt det konservativa partiet återigen nyfascisterna i sin famn och bildade regering. Få inom EU-kretsen höjde ögonbrynen. Djävulen finns i detaljerna.

I dag är nyfascistiska partier i huvudsak rumsrena och vägen in i det mänskliga mörkret är krattad. Men utvecklingen går att vända. Vänster eller höger.

Fotnot: Ulf-Göran Widqvist (S) är författare, småföretagare och fristående krönikör i SN.
Läs mer om