Vi har genom åren ofta hört ryktet om stordriftens fördelar – ju större en verksamhet blir – desto bättre blir resultatet. Men det här är bara vad kortsiktiga ägare vill göra gällande. Ur kundperspektivet blir all service sämre – all kommunikation mera opersonlig med ”elefantsjukan”.
Du som läser det här kan säkerligen känna igen dig i något av nedanstående:
1. För så där 10 år sedan kände den lokala banken till sina kunder personligen. Man visste vilka de var och kände till deras ekonomiska historia. Banken kunde alltså agera snabbt och effektivt för sina återkommande stamkunder. Man vårdade sina kunder.
När jag häromdagen skulle kontakta min gamla bank i ett ärende konstaterade jag av googlandet på nätet att det inte längre gick att ringa till ett specifikt kontor. Banken hade nu ett opersonligt 0771-nummer för hela sin verksamhet. Som kund kunde jag inte välja kontor, än mindre kontaktperson.
Jag fick av en mekanisk röst veta att jag var numro 31 i kön. Medan jag väntade på att de trettio som stod framför mig skulle bli klara fick jag av en annan mekanisk röst frågan om jag ville delta i bankens kundundersökning som man ville genomföra för att förbättra servicen åt kunderna. Jag avstod vänligt med bestämt.
2. I den gångna veckan har SJ visat upp en riktigt dålig reseupplevelse. De cirka 300 passagerare som tillbringade åtskilliga timmar ute på spåret utan el, värme, mat, vatten och toaletter kunde säkerligen hålla sig för skratt. Tydligen har inte SJ någon beredskap med alternativa lösningar om Plan 1 fallerar. Man behöver ju inte vara Einstein för att inse det lämpliga i att bygga upp en beredskap för ett scenario där man drabbas av elavbrott, lokhaveri, växelfel, signalfel och så vidare.
3. Sist i denna lilla exempelsamling har jag lagt kommun- och landstingsledningen som beslutat att lägga ner BB i Sollefteå för att ”vården ska bli bättre och mera tillgänglig!” Sug på den, skulle Leif GW Perssons kommissarie Bäckström ha sagt.
Elefantsjukan leder uppenbarligen på sikt till dumhet av den mer gedigna sorten. Det som en vanlig medborgare lätt inser kan vara svårbegripligt för den som låtit sig snärjas i makten och alltid drar ut till dess försvar. När man begrundar ovanstående tre exempel inser man att det behövs en ny upplaga av Janne Carlssons bok ”Riv pyramiderna”. Det städjobb som gjordes på 60- och 70-talen behöver göras om på nytt. Och sannolikt köras i repris vart tionde år.
För så här är det:
1. En bankkund vill behandlas med respekt och kunna komma i kontakt med både rätt kontor och rätt person.
2. Som tågresenär vill man slippa att frysa, törsta, svälta och att kissa i papperskorgar. Man förväntar sig att SJ har reservsystem att aktivera i nödsituationer.
3. Alla gravida kvinnor i Sverige förväntar sig att bli väl omhändertagna vid sin blivande förlossning. Vilket bland annat innebär att man vill ha rimlig resväg till den aktuella kliniken.
Och generellt vågar jag påstå att svenska folket ogillar när makterna kallar ”försämringar” för ”förbättringar”. Vi vill slippa alternativa sanningar av den sorten!
Tommy Jansson