Debattkrönika: "Partialliansen

Foto:

Övrigt2017-09-04 12:51
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kyrkovalet handlar som alla val om värderingar till vänster och till höger. I grova drag: socialdemokrater mot de borgerliga av olika beteckningar. Socialdemokraterna står för en genuin folkkyrka. De borgerliga för en elitkyrka. Men det finns undantag på den borgerliga sidan - Centerpartisten Åsa Ingårda är ett. Hon är en markerad politisk meningsmotståndare sedan flera år. Jag är sällan överens med henne i kommunpolitiken. Men jag har respekt för hennes politiska strategi och min respekt ökar när jag läser hennes inlägg om kyrkovalet i SN 30/8.

Åsa Ingårda kandiderar till kyrkofullmäktige i Rönö församling.

Hon skriver: ”… Att vi som ställer upp har en tydlig varudeklaration om vilka vi är och vad vi vill. Själv är jag Centerpartist och det är jag ju hela tiden… Min värdegrund bär jag med mig oavsett om jag finns med i kommunens barn- och ungdomsnämnd eller som förtroendevald i vår församling.”

I kyrkovalet till Nyköpings församling är det annorlunda i det borgerliga lägret. De borgerliga kandidaterna gömmer sig bakom nomineringsgruppen ”Vår Kyrka”. I förra kyrkovalet påstod de utan att blinka: ”I kyrkan driver vi inte partipolitik”. De vann många röster på sitt ”opolitiska” kampanjande. Vår Kyrka blev största grupp i Nyköpings församling. I sitt valmaterial inför 2017 års val deklarerar de att: ”Det personliga engagemanget hos våra kandidater har ersatt partipolitiken”. Vår Kyrkas kandidater är uppenbarligen en grupp kluvna själar.

Jag läser Vår Kyrkas valsedel och finner:

Plats nummer 2: Curt Eriksson, kristdemokrat. Tidigare kommunalråd och gruppledare i kommunfullmäktige.

Plats nummer 4: Magdalena Jerlström, profilerad Centerpartist, tidigare vice ordförande i kommunfullmäktige. Person- och partiannons i tidningen Se Hit.

Plats nummer 5: Johan Schenström, moderat och vice ordförande i Vård och Omsorgsnämnden. Ledamot av kommunfullmäktige.

På de första femton platserna på Vår Kyrkas valsedel finns nio profilerade borgerliga politiker.

Till skillnad från Åsa Ingårda seglar de borgerliga politikerna på Vår Kyrkas valsedel under falsk flagg.

Vår Kyrka döljer avsiktligt sina kandidaters partitillhörighet.

På socialdemokraternas valsedel finns naturligtvis många partiaktiva, och de står för det. Vad skiljer då socialdemokraterna i kyrkovalet i Nyköpings församling från det borgerliga partiet Vår Kyrka?

När vi granskar praktiken är skillnaderna tydliga. Socialdemokraterna står för lika behandling. Det vill säga allas lika värde och en självklarhet med kvinnliga präster, hbtq-personer, samkönade äktenskap och dialog med människor från andra religiösa samfund.

Vår Kyrka står för motsatsen. Bedöva dig inte av alla de vackra orden i deras broschyr – granska deras handlingar i det vardagliga kyrkoarbetet.

Är du medlem i Svenska Kyrkan och har fyllt 16 år är valet ditt!

Ulf-Göran Widqvist (S)

författare och småföretagare