För några år sedan träffade jag en man som fått uppdraget att göra det möjligt för Vattenfall att ha egen personal lokaliserad till de större vattenkraftverken. Dessa låg givetvis utmed de större vattendragen men de flesta i mindre orter. En förstudie visade att det var tre resurser som behövdes för att man skulle kunna bo kvar: en bensinmack, en lanthandel och – inte minst – en skola.
I Vrena inleddes förfallet med att den dominerande industrin började gå dåligt. Möjligheten att bo och försörja sig i Vrena begränsades och samhället började avfolkas. Den negativa spiralen var igång och snart började kommunen ifrågasätta skolans existens. Man kunde se en dyster framtid om inte ”nån” gjorde ”nåt”.
I Vrena var det många som kände sig som ”nån” och man träffades och pratade ihop sig. Man bestämde sig för att inte bara klaga och sätta sig på tvären utan mera att ta initiativ och se till att det hände något.
Till de mest iögonfallande initiativen hörde bildandet av en friskola. När nu kommunen inte längre villa hålla skola i Vrena bildade Vrenaborna sin friskola, som sedan starten blivit en riktig succé. Och kommunen kan vara nöjd: Friskolans tillblivelse har lett till ökade skatteintäkter på ett antal miljoner. Tack vare skolan har villapriserna stigit kraftigt på grund av inflyttning av barnfamiljer, tretton personer är anställda i skolan, ett tiotal personer pendlar till grannkommunerna där de tjänar pengar som ger skatteintäkter i Nyköping och så vidare.
Nya företag har startats och spiralen har vänt och blivit positiv. Och vad är då den avgörande kraften som driver utvecklingen framåt? Svaret är enkelt och självklart: utvecklingen drivs av engagerade människor i samverkan. Och sådana finns det gott om i Vrenatrakten! Och Vrena friskola kan precis som norska landsortskolor ses som traktens utvecklingscenter. Där man lär för livet. Skolan mitt i byn.
För att ytterligare driva på utvecklingen bildade man 2011 – Vrena Intresseförening – som ett paraply för alla föreningar och nätverk.
Genom intresseföreningen samverkar dess 200 medlemmar – privatpersoner, föreningar och företag – för att fortsätta utvecklingen av Vrena. Föreningens ordförande är en riktig eldsjäl: Karin Andersson i Berga. Genom henne och Intresseföreningen kommer alla goda krafter i Vrena att samverka för ortens bästa. Det finns många idéer och gott hopp om en ljus framtid!
Och det finns plats för flera barnfamiljer när nu nya villor byggs.
Tommy Jansson
utvecklingskonsult, Stigtomta